El procés judicial de l'incendi del 94 al Berguedà s'ha allargat durant gairebé 25 anys i al llarg de tot aquest temps 11 dels demandants han mort i han estat substituïts pels seus hereus. Entre els finats, n'hi ha quatre que havien pactat amb la companyia per posar fi al procés; n'hi ha sis que havien optat per cobrar, de forma provisional, i ara els seus hereus estaven a l'espera de com acabava el recurs al Suprem per si havien de retornar els diners; i finalment, un era dels afectats que encara no havien cobrat la indemnització pels danys del foc.

Però al llarg d'aquests gairebé 25 anys, no només han traspassat 11 dels demandants, sinó que la companyia elèctrica ha tingut un gran canvi. Fecsa ha desaparegut com a marca i ha estat absorbida totalment per Endesa, que al seu torn, des del 2006, està controlada majoritàriament per la italiana Enel després d'un intent de compra per part de Gas Natural i de l'alemanya E.On que va acabar fracassant.

D'altra banda, durant el procés judicial també va intervenir com a part demandada l'asseguradora Centro Asegurador, Cía de Seguros y Reaseguros, que després d'un concurs de creditors actualment està en procés de liquidació, segons recull la sentència.

El procés judicial de l'incendi del 94 al Berguedà es tanca gairebé 25 anys després

Berguedà

Endesa haurà de pagar finalment totes les indemnitzacions establertes per l'Audiència de Barcelona per l'incendi de Gargallà, al Berguedà, el 4 de juliol del 1994. En total, la xifra a la qual haurà de fer front la companyia elèctrica es podria aproximar als 70 milions d'euros, que suma els danys causats i els interessos generats durant aquests gairebé 25 anys.

L'empresa elèctrica ha recorregut fins a la darrera instància,el Tribunal Suprem, amb un recurs «per infracció processal i de cassació», però finalment la sentència de l'alt tribunal dona la raó als afectats, en els mateixos criteris establerts per l'Audiència Provincial l'any 2015. En tot el procés hi han comparegut com a afectats un total de 117 propietaris agrícoles i forestals, i en aquesta part final del Suprem una vintena, entre els quals hi havia les demandes de cost més elevat.

Abans, alguns dels afectats havien quedat exclosos perquè en una primera causa penal es va absoldre Endesa, d'altres perquè van arribar a acords privats amb la companyia, i un bon nombre d'ells perquè havien demanat una execució provisional de la sentència i per tant ja havien cobrat. Aquests últims, però, també saben ara que allò que van cobrar és la quantitat definitiva, ja que una sentència contrària els hauria fet retornar diners de la indemnització, fet que no passarà.

Gairebé 25 anys després dels fatídics incendis es tanca el procés judicial, del quals han quedat exclosos els familiars de les quatre persones que van perdre la vida al Berguedà, perquè el seu camí judicial es va tancar en l'absolució de la causa penal oberta.

Després d'aquesta via penal, però, se'n va obrir una altra de civil, que és la que ara ha arribat al seu punt final, que ha valorat, fonamentalment, l'afectació de béns que van quedar arrasats per les flames.

Entremig, però, Endesa va aconseguir separar els afectats en dos grups, un de l'incendi de Gargallà i un altre de l'incendi de Barbats-Casserres Els primers, que són el grup majoritari, ja van tenir la primera sentència favorable als seus interessos, però els segons van quedar fora de la valoració de danys i no han rebut cap indemnització pels danys que els va causar l'incendi.

Després de la sentència que obligava Endesa a pagar una indemnització als afectats pel foc de Gargallà, la companyia va recór-rer al Tribunal Suprem. I ara el Tribunal Suprem ha desestimat els recursos d'Endesa entenent que no s'ajustaven a les finalitats del tribunal, i que pretenien una nova valoració de la causa de l'incendi que, segons assegura el Suprem, no procedia en aquest punt del procés.

D'aquesta manera, es considera que la causa de l'incendi van ser les espurnes que va produir un cablejat elèctric aquell fatídic dia 4 de juliol del 1994. L'incendi de Gargallà es va acabar unint amb el que s'havia iniciat unes hores abans, aquell mateix dia, a Sant Mateu de Bages i que va provocar el pitjor incendi forestal de Catalunya, en cremar més de 60.000 hectàrees i causar la mort de diverses persones, quatre de les quals en l'incendi del Berguedà.

La valoració dels costos de l'incendi del 1994 al Berguedà podria quedar a l'entorn dels 37 milions d'euros, amb una revalorització des del 1994 fins al 2012 (data de la primera sentència per la via civil en un jutjat de primera instància de Barcelona) segons l'IPC, i una segona revalorització del 2012 fins al moment de cobrar la indemnització final segons l'anomenat «interès legal», que està a l'entorn del 3,5% o 4% en els dar-rers anys i que és una xifra que queda per sobre de l'IPC. En el seu conjunt, Endesa haurà de pagar més de 70 milions d'euros als propietaris afectats per aquest incendi.

Climent Fernández, un dels advocats que han portat el cas fins a les darreres instàncies judicials, valorava ahir molt positivament la sentència del Tribunal Suprem, tot i que lamentava la llarga espera de gairebé 25 anys des que es van produir els fets per a tots aquests propietaris afectats.

Per la seva banda, ahir, fonts d'Endesa van assegurar que assumeix la resolució del Tribunal Suprem que rebutja el recurs que va presentar la companyia en contra de la sentència dictada per l'Audiència de Barcelona, però va declinar fer cap valoració.