Els infractors que siguin caçats pel nou radar mòbil de Manresa saltant-se el límit de velocitat s'enfronten a sancions que van des del 100 fins als 600 euros. A més, poden arribar a perdre fins a sis punts del carnet per una sola infracció, encara que això és en els casos més greus segons consta en l'ordenança de circulació i mobilitat de la ciutat.

L'ordenança municipal preveu una escala de sancions, i tant el seu import econòmic com la pèrdua de punts va sempre en funció del límit de la velocitat del carrer per on se circula i la velocitat del vehicle.

Així, les sancions més lleus són de 100 euros i en aquests casos són per saltar-se el límit entre un i 20 quilòmetres per hora, a les vies on el límit de velocitat és de 50 quilòmetres per hora o inferior. Per a la resta de vials, el marge s'allarga fins als 30 quilòmetres per hora. En aquests casos, tot i tractar-se d'una infracció qualificada com a greu, no es perden punts del permís de conduir.

A l'altre extrem, hi ha les sancions més greus, que són de 600 euros i que comporten la retirada de sis punts del carnet de conduir. Aquesta situació es produeix quan se supera almenys 51 quilòmetres el límit permès de velocitat a les vies on es pot circular com màxim 50 quilòmetres per hora. Als espais on el límit està fixat en 60 o més quilòmetres per hora, la multa de 600 euros no arriba si no se circula a un mínim de 71 quilòmetres més del límit. Aquests casos són els únics que es consideren com una infracció molt greu. Tot i això, cal tenir en compte que el límit de velocitat a les vies urbanes, de forma genèrica està fixat en els 50 quilòmetres per hora, encara que se'n poden trobar d'inferiors.

Entre els dos extrems de les multes hi ha un ventall de sancions de 300 euros i 2 punts del carnet, de 400 euros i 4 punts i de 500 euros i 6 punts, que sempre van en funció de la velocitat a la qual circula vehicle i del límit que hi ha establert per al vial en qüestió. Tots aquests casos, com les infraccions per velocitat que no comporten la pèrdua de punts de carnet, estan considerats com a greus.

La setmana passada va començar a funcionar aquest nou radar mòbil de la Policia Local de Manresa. L'aparell es va rebre fa unes setmanes, i després d'un període de proves i formació del personal, la setmana passada es va anunciar que s'havia posat en funcionament. Alguns conductors el van fotografiar i difondre'n imatges a través de les xarxes a la Pujada Roja de Manresa.

De fet, la mateixa Policia Local alertava dimarts d'aquesta setmana que el radar estava fent controls de velocitat al sector nord de la ciutat i recomanava als conductors que conduïssin amb precaució.

El nou equip que ara s'ha posat en marxa disposa de tecnologia làser i es pot utilitzar amb un sistema informàtic amb control remot i ofereix la possibilitat de capturar imatges fotogràfiques, de dia i de nit.

L'objectiu d'aquest radar és controlar la velocitat dels vehicles que circulen pel nucli urbà de Manresa, per millorar la seguretat viària i evitar accidents i atropellaments

Així, algunes de les vies on s'utilitzarà de manera prioritària són aquelles en què, per les característiques que tenen, els vehicles poden superar la velocitat permesa, o on ja s'ha detectat que sovint se sobrepassen els límits.

Entre aquests vials hi ha la car-retera del Pont de Vilomara, la car-retera de Santpedor, l'avinguda de les Bases de Manresa i l'avinguda dels Dolors.

Per determinar els indrets on s'utilitza aquest nou aparell, es tenen en compte les peticions i suggeriments que fan arribar les associacions de veïns.