La Diputació de Barcelona iniciarà divendres que ve, dia 14, el Pla d'Informació i Vigilància (PIV) contra incendis forestals per cobrir 475.502 hectàrees forestals de la província de Barcelona.

La Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de 269 ajuntaments i 124 agrupacions de defensa forestal (ADF), llançarà un conjunt d'accions informatives, dissuasives i d'anticipació dirigides a la població de les zones forestals de la província de Barcelona davant conductes de risc d'incendi.

El pla, que estarà en actiu fins al 30 d'agost, inclourà 259 persones, entre informadors, vigilants i operadors, i tindrà un pressupost global de 2,27 milions d'euros aportats per la Diputació de Barcelona.

Segons afirma la Diputació de Barcelona en un comunicat, el dispositiu cobreix les hores de màxim perill d'incendi forestal -entre les 12.30 i les 19.30 hores-, cada dia de la setmana, i posa especial èmfasi durant les primeres setmanes d'implantació del pla, que és «quan la població encara no té assumida la percepció de risc».

El conjunt de la província es dividirà en tres sectors de prevenció -el Metropolità Sud, Centre i Nord-, que engloben l'equivalent a tres o quatre comarques, cadascun amb centres de control ubicats en parcs de Bombers de la Generalitat.

Segons la institució pública catalana, des que el PVI es va estendre el 2000 a gairebé tots els municipis de Barcelona «hi ha hagut una sensibilització dels ciutadans i una disminució molt marcada de les conductes de risc».

El pla del 2019 preveu la participació de 28 guaites situats a 18 punts de vigilància fixa, 182 informadors que recorreran les zones assignades per explicar les mesures de prevenció d'incendis i 33 operadors de comunicacions, que s'encarregaran de recollir els avisos d'incendi i incidències i comunicar-los.

Per aconseguir l'efectivitat de la comunicació, el PVI es coordinarà amb el cos de Bombers de la Generalitat, el cos d'Agents Rurals (CAR), així com amb els Policies Locals i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF).