L'Audiència Provincial de Barcelona ha dictat l'absolució dels càrrecs electes i els responsables tècnics de l'Ajuntament de Súria que van ser jutjats per aquesta instància judicial, arran d'una denúncia presentada a finals de 2012 en relació amb la tramitació administrativa de les obres de l'accés provisional a la rampa de la mina de Cabanasses.

La sentència porta data del passat 3 de juny, tot i que ha estat comunicada a les parts aquest divendres 14 de juny. La vista oral va tenir lloc a l'Audiència de Barcelona fa gairebé quinze mesos, en la segona quinzena de març de 2018.

En la sentència es justifica l'absolució per la falta d'evidències que justifiquin una sanció penal de les persones processades. D'aquesta manera, l'Audiència de Barcelona desestima les acusacions del ministeri fiscal i de l'acusació popular, que va ser exercida per la Candidatura d'Unitat Popular (CUP).

El novembre de 2013, el jutjat d'instrucció número 2 de Manresa ja havia acordat el sobreseïment provisional i l'arxiu de la denúncia presentada contra els membres de la Junta de Govern i els responsables tècnics de l'Ajuntament per la tramitació administrativa de les esmentades obres, tot i que posteriorment el cas es va reobrir a instàncies de l'acusació popular.

A començaments de 2013, poques setmanes després de la presentació de la denúncia, l'equip de govern municipal va fer públic un comunicat en què expressava la plena confiança en l'administració de justícia. També s'hi manifestava el convenciment que la tramitació administrativa de les obres s'havia portat a terme "d'acord amb les exigències de la vigent normativa urbanística" i es lamentaven "els intents d'instrumentalització política d'aquest procediment judicial".