La Guàrdia Civil «intenta encobrir la detenció il·legal» d'un veí de Fonollosa durant el referèndum de l'1 d'octubre, segons l'opinió de l'acusació particular, representada per l'advocat David Casellas, perquè no aporta tota la documentació que se li ha demanat.

Aquest dimecres van declarar al jutjat d'instrucció número 2 de Manresa els tres agents del cos investigats per haver emmanillat un jove d'aquesta població durant uns vint minuts el dia del referèndum. Els agents només van respondre les preguntes de la jutgessa, la fiscalia i la seva defensa, però no les de l'acusació particular. Tot i això, les seves preguntes sí que van quedar registrades.

Respecte a la falta de col·laboració de la Guàrdia Civil, segons explica Casellas, l'institut armat no ha aportat tota la documentació que té al seu poder sobre la detenció. Casellas va fer referència a un informe que els agents van elaborar l'endemà de l'1-O i que no ha estat aportat a la causa malgrat que al cos policial se li ha demanat l'expedient complet del cas.

Pel que fa a la declaració d'aquest dimecres al matí, segons va explicar l'advocat de l'acusació particular, un dels agents va reconèixer ser l'autor de l'emmanillament del jove i el va justificar argumentant que el noi estava molt alterat. Aquest fet, però, segons Casellas, queda desmentit pels vídeos. L'emmanillament també va ser una decisió totalment unilateral de l'agent ara investigat.

Els altres dos agents que van declarar ahir, també investigats, van custodiar el veí un cop ja portava els grillons. Un d'ells, segons va explicar Casellas, va dir en seu judicial que l'emmanillament es va fer perquè el jove agredia l'agent que el va emmanillar donant-li cops de puny, fet que els vídeos també desmenteixen, va recordar Casellas. L'advocat creu que el cas arribarà a judici perquè «els fets són els fets i estan provats», i avançava que després de la declaració d'ahir demanaran que es portin a terme noves diligències.

Segons va explicar Casellas, es tracta d'una detenció il·legal perquè en cap moment no es va explicar al jove per què se l'havia detingut ni tampoc se li va comunicar els seus drets.

Actualment, la jutgessa de Manresa investiga aquests fets després d'haver-los arxivat i que l'Audiència de Barcelona li ordenés reobrir el cas. A més, la Guàrdia Civil també té obert un expedient que afecta, almenys, un dels agents implicats en aquesta detenció.