La víctima del presumpte abús sexual múltiple a Manresa del 2016 ha declarat aquest dilluns a la Secció 22 de l'Audiència de Barcelona i ha relatat que diversos dels acusats la van violar i, sobre si ella va donar el seu consentiment, ha dit que estava atemorida: "Home, si estaven amb les pistoles".

Protegida per un paravent que la separava dels set acusats (que la podien veure declarar en una pantalla que estava gravant el seu testimoniatge), la víctima, que tenia 14 anys quan van tenir lloc els fets denunciats, ha explicat que només recorda "flaixos" del que va passar perquè creu que li van posar alguna droga a la beguda, tot i que ha confirmat que recorda com la forçaven tres dels acusats: Maikel P.T, Bryan Andrés M.C., i Yordanis de JC.

Ha explicat que ella se sentia atemorida perquè alguns d'ells --ha citat Marco Antonio R.T., Maikel P.T., i Bryan Andrés M.C.-- s'anaven "passant la pistola", i ha dit que recorda que ella estava al terra plorant i tenia una persona amb ulleres a sobre, que ha identificat com Yordanis de JC.

Pel que fa als altres acusats, ha dit que creu que la van forçar perquè la seva amiga Melody, que era amb ella a la festa, li ho ha explicat, i ha afegit que un dels flaixos que té és que diverses persones s'estaven masturbant a la caseta on van tenir lloc els fets.

El judici va començar dimarts passat amb la declaració dels set acusats, que van negar la seva implicació en els fets: a sis d'ells la Fiscalia demana condemnar-los per delicte d'abús sexual --i no d'agressió sexual perquè no s'observa ús de violència-- i l'acusació particular per agressió sexual, mentre que el setè està acusat per presumpta omissió de socors.

El fiscal demanava en el seu escrit d'acusació penes que van des dels 10 anys de presó fins als 19 anys i 6 mesos per als sis acusats, i per al setè, que només està acusat d'un delicte d'omissió de socors, una multa de 4.320 euros.

Els fets van tenir lloc la nit del 29 d'octubre del 2016 en una festa en una fàbrica abandonada de Manresa, a la qual van acudir els acusats i en la qual hi havia unes 20 persones, en la seva majoria menors, segons el relat de l'escrit d'acusació de la Fiscalia.

Una manifestació en suport de la víctima

A les portes de l'Audiència s'hi han concentrat una cinquantena de persones convocades per la Plataforma unitària contra la violència de gènere, amb la pancarta 'Prou d'agressions contra les dones' i d'altres cartells amb el missatge 'No és abús, és violació'.

La membre de la junta de la plataforma, Teresa Vidal, ha considerat que no es poden "diluir ni confondre les coses: una violació és una violació, i no és un abús ni cap altra cosa".

Al vespre, concentració davant l'Ajuntament de Manresa

Per a les 8 del vespre d'aquest dilluns hi ha convocada una altra concentració de suport a la denunciant, en aquest cas a la plaça Major, a càrrec del Comitè de vaga feminista. Tots els grups municipals de l'Ajuntament de Manresa (ERC, JxM, PSC, FEM Manresa i Cs), juntament amb el Consell Municipal de la Dona, han emès un comunicat en el qual mostren "el seu més enèrgic rebuig a la presumpta violació" de la menor i manifesten la seva adhesió a la manifestació. A la vegada, convoca tota la ciutadania a expressar la seva protesta.

En una societat encara patriarcal i masclista, diu el comunicat, l'Ajuntament de Manresa i el Consell Municipal de la Dona, conjuntament amb entitats i ciutadania, manifesten la seva voluntat de "seguir treballant de manera decidida a favor de la igualtat i per eradicar la xacra de la violència de gènere, denunciant qualsevol situació de violència o discriminació envers les dones, i donant suport a les dones que encara en són víctimes i les seves famílies". La igualtat i la llibertat de totes les persones, afegeixen, "són valors fonamentals i Manresa, com a ciutat compromesa amb aquests principis, seguirà treballant per construir una societat de dones i homes lliures".