Organitzacions feministes, partits polítics, ajuntaments i altres col·lectius van organitzar ahir més de 120 concentracions arreu de l'Estat espanyol per expressar el seu suport a la menor manresana víctima de la presumpta violació en grup el 2016. Es van celebrar entre ahir a la tarda i al capvespre, coincidint amb el dia que ella mateixa declarava a l'Audiència de Barcelona. Amb un doble propòsit. Per una banda, expressar el seu suport a la jove, que en el moment dels fets tenia 14 anys, i, per l'altra, reclamar a la Fiscalia que consideri els fets com una agressió sexual i no un delicte d'abús. Fiscalia ha demanat inicialment condemnes per un delicte d'abús sexual, ja que no observa violència en els fets. Tot i així no ha descartat elevar els càrrecs a agressió un cop s'hagi escoltat tots els testimonis.

Hi va haver concentracions a bona part de les localitats catalanes, però també a les principals ciutats de l'Estat com a la plaça Sant Jaume de Barcelona, on hi va haver un centenar de persones, València, Palma, Sevilla, Saragossa, Pamplona i la Corunya. Les protestes tant van ser a ciutats grans com en poblacions petites. Només a Galícia es van convocar concentracions en una vintena de localitats. A La Rioja, a cinc més entre les quals a la seva capital, Logronyo. A Madrid, hi va haver mobilitzacions a Leganès, Sant Sebastián de los Reyes, Torrejón de Ardoz, Coslada i a la Junta Municipal de Vallecas. També es van convocar protestes a les escales del temple Sagrat Cor de París i davant la porta de Brandenburg de Berlín.

A pràcticament totes les convocatòries es feia referència als lemes «No és abús, és violació» i «Jo sí que et crec», que ja es van començar a escampar a l'època de La Manada, el grup que va agredir sexualment una noia a Pamplona a les festes dels Sanfermines del 2016. El cas de Manresa s'ha fet públic amb prou feines unes dies després que el Tribunal Suprem publiqués la sentència definitiva sobre aquest cas, pel qual s'ha condemnat a 15 anys de presó els cinc acusats per un delicte continuat de violació. L'alt tribunal va corregir així les anteriors condemnes judicials que absolien els cinc homes del delicte d'agressió sexual perquè no veien ni violència ni intimidació en els fets, i els condemnava a 9 anys de presó per un delicte d'abús. Van quedar en llibertat provisional. En aquest cas la jove agredida tenia 18 anys.

Aquesta decisió judicial va fer sortir al carrer organitzacions feministes a tot Espanya al crit de «No és no», per protestar contra la «justícia patriarcal» i per reivindicar «només sí és sí». Ara s'ha tornat a sortir al carrer pel cas de Manresa.

Més de 300 persones es concentren a la capital del Bages

A la ciutat de la menor del cas, més de 300 persones es van concentrar ahir a la plaça Major per expressar el seu suport a la noia. La convocatòria era del Comitè de vaga feminista, i també s'hi va afegir el Consell Municipal de la Dona i l'Ajuntament. Cadascun d'ells va llegir un manifest. Tots van coincidir, però, en solidaritzar-se amb la víctima i la seva família, en reclamar canvis al Codi Penal per fer front a aquest tipus de casos i reclamar que no es tracta d'un abús sinó d'una violació.

En el manifest del Consell Municipal de la Dona es va afirmar que cap violació és interpretable.

A la declaració de tots els grups municipals amb representació a l'Ajuntament -Esquerra, Junts, PSC, Fem Manresa i Ciutadans- reclama a la Fiscalia que qualifiqui els fets d'agressió sexual amb intimidació i no d'abús. Afirma que aquest cas té una clara similitud amb el de La Manada de Pamplona, però amb l'agreujant que la víctima és una menor. També expressa la voluntat de l'Ajuntament de seguir treballant «de manera decidida a favor de la igualtat i per erradicar la xacra de la violència de gènere, denunciant qualsevol situació de violència o discriminació envers les dones, i donant suport a les dones que encara en són víctimes i les seves famílies». Segons l'Ajuntament, «la igualtat i la llibertat de totes les persones són valors fonamentals i Manresa, com a ciutat compromesa amb aquests principis, seguirà treballant per construir una societat de dones i homes lliures».

Finalment, en nom del Comitè de vaga feminista, Alba Gual i Mariona Vallès van assegurar que «les proves són concises i els fets clars» i en canvi no és jutjat com una violació, sinó com a abusos. Per al comitè es tracta de violències estructurals fruit del sistema patriarcal. «La justícia és patriarcal i no ens empara», i el «Codi Penal promou la impunitat». Van reclamar canvis en la societat per eradicar la violència masclista.

La concentració va estar presidida per dues pancartes on es podia llegir: «Companya no estàs sola», i «No és abús, és violació». Així es va acabar, amb crits a la plaça recordant que no es tracta d'un abús, tal com l'ha qualificat la Fiscalia, sinó de violació. La concentració a Manresa va generar expectació mediàtica. A la plaça Major hi havia càmeres de la major part de canals de televisió de l'Estat.

Escenes com la de Manresa es van poder veure a diferents poblacions de la Catalunya Central. A Solsona, per exemple, la convocatòria la va fer l'Associació de Dones del Solsonès.