L'habitatge on va tenir lloc la presumpta agressió sexual d'aquest diumenge a la matinada ja està buit i tapiat. Ahir al migdia, a l'habitatge ja no hi havia les restes de runa i brutícia que s'hi havien acumulat i que s'han pogut veure al llarg d'aquests darrers dies, i dos paletes, que portaven màscara, estaven col·locant totxos a les finestres.

A la tarda, els operaris estaven treballant a l'entrada, on es va anunciar que s'instal·laria una porta per evitar l'entrada de nous okupes en aquest habitatge, que està en pèssimes condicions. L'habitatge en qüestió és de la tercera planta del número 17 del car-rer Aiguader de Manresa. Ahir al migdia, al carrer i davant de l'immoble encara hi havia algunes restes de brutícia, com un matalàs, que a la tarda ja s'havien emportat.

Tot i això, al mateix bloc hi ha dos pisos més, un a cada planta, i continuen ocupats, encara que els okupes problemàtics eren els que en les últimes setmanes s'havien instal·lat en l'habitatge que ara ha estat tapiat, i en el qual des de la detenció i ingrés a presó dels quatre presumptes responsables de la violació ja no hi vivia ningú, que és el pis al qual es van limitar les diferents accions que es van portar a terme a instància del consistori. El pis on van passar els fets és propietat d'un particular, encara que a la zona, segons denuncien els mateixos veïns, molts dels habitatges ocupats són de grans tenidors com fons voltors o entitats financeres.

Malgrat que ara els okupes del pis tapiat ja no hi són -quatre d'ells perquè estan en presó com a conseqüència dels fets de diumenge passat-, els veïns del barri denuncien que encara hi ha nombrosos edificis del barri que estan ocupats.

Segons un informe elaborat en els darrers dies per l'associació de veïns, entre els carrers Aiguader, Sant Bartomeu i Santa Clara hi ha 12 blocs en els quals hi ha okupes, malgrat que el gruix de la problemàtica es troba al carrer Aiguader, que amb 200 metres de longitud té set edificis en els quals hi ha inquilins que s'han instal·lat de forma il·legal als habitatges. Al carrer Sant Bartomeu, segons les dades facilitades per part dels veïns, hi ha okupes il·legals només en un edifici i la resta de blocs amb okupes, un total de cinc, estan ubicats al carrer de Santa Clara.

L'Associació de Veïns de les Escodines culpa d'aquesta situació «l'abandonament negligent» que han fet els propietaris dels habitatges -molts d'ells antics-, entre els quals hi ha, segons l'entitat veïnal, administracions i també fons voltors. Aquest abandonament s'ha afegit a una crisi econòmica que ha fet que «cada cop hi hagi més gent en situació de vulnerabilitat extrema», i això ha provocat ocupacions d'habitatges, com per exemple al carrer Aiguader, en els quals ni tan sols es disposa de serveis bàsics com el subministrament d'aigua i electricitat, i també sense rajoles a terra, ni finestres, ni lavabo, entre d'altres. Tot això dona lloc a «unes condicions de vida dels que els habiten impròpies d'una societat avançada com la que pretensiosament s'expressa que som».

Un exemple d'aquesta situació tan precària era la del pis on hi havia els okupes que presumptament van violar la menor de 17 anys aquest cap de setmana passat.

La presència d'alguns okupes, a més, segons l'entitat també ha creat situació d'inseguretat al bar-ri, i tal com ja recollia aquest diari en l'edició de dilluns passat, hi havia veïns que asseguraven que estaven atemorits per la seva presència i que en més d'una ocasió havien estat víctimes de robatoris als carrers del barri.