El Cos Nacional de Policia ha detingut aquest estiu 40 persones pertanyents a dos grups mafiosos que es dedicaven a extorsionar desenes d'homes pakistanesos sense papers a canvi de matrimonis amb espanyoles. És una via ràpida per viure i treballar legalment a Espanya. Segons informació publicada aquest dimecres a El Periódico, una de les trames estava establerta a Sabadell, que és on residien la majoria de les persones detingudes. No obstant, les unions es registraven totes a Sant Vicenç de Castellet, i eren totes entre dones espanyoles i homes de nacionalitat pakistanesa. L'Ajuntament reconeix la investigació tot i que matisa que es tracta del registre de parelles de fet i no de casaments i ho acota entre els anys 2010 i 2013.

Segons la informació publicada a El Periódico, en aquest cas la policia va poder demostrar que s'havien organitzat 15 casaments falsos i va detenir una vintena de persones implicades. Els investigadors també indaguen si poden estar implicats membres de l'administració de la co-capital del Vallès Occidental.

L'altra trama, que va arribar a organitzar una trentena d'unions, la dirigien una dona d'ètnia gitana i els seus familiars. Vivien d'aquests enllaços, ja que els seus únics ingressos es basaven en el fet d'organitzar matrimonis de conveniència, segons El Periódico. Totes dues màfies operaven a la província de Barcelona.

Segons dicta la llei d'estrangeria, un immigrant no pot residir ni treballar legalment a Espanya si no aconsegueix un contracte laboral d'un any a jornada completa. Però hi ha una altra opció, molt més ràpida i fàcil: casar-se amb una dona espanyola. Després del matrimoni, el cònjuge estranger pot obtenir la targeta de residència de familiar de ciutadà de la Unió Europea, cosa que li permet treballar i no ser expulsat durant cinc anys i que li obre la porta a l'obtenció de la nacionalitat.

Aquestes màfies ho sabien i van decidir crear el seu propi negoci al marge de la llei. Segons la mateixa informació, una unió podia costar entre 5.000 i 10.000 euros.

L'Ajuntament de Sant Vicenç

Arran de la informació publicada per El Periódico, l'Ajuntament de Sant Vicenç ha emès un comunicat en el qual concreta que els fets investigats es corresponen a registres de parelles de fet i no de matrimonis i que són casos que van tenir lloc entre els anys 2010 i 2013. El consistori es mostra disposat a tornar-se a posar a disposició de la justícia per aclarir els fets sempre que calgui, tal i com ja va fer en el moment en què es va requerir documentació en l'inici de les investigacions dels cossos policials.