L'Associació Catalana de Municipis (ACM) ha impulsat una iniciativa per reclamar al president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, que desactivi l'ordre que obliga els Mossos d'Esquadra a vigilar els jutjats permanentment des del febrer passat.

Barrientos va prendre aquesta decisió després que alguns CDR aboquessin fems i escombraries davant de seus judicials per criticar el judici a l'1-O a final de l'any passat. Ara, l'ACM ha redactat una carta que ha fet arribar als alcaldes i alcaldesses dels 53 municipis amb jutjat perquè l'enviïn a Bar-rientos per demanar-li que faci marxa enrere, així com una moció en el mateix sentit que ha enviat a tots els pobles i ciutats de Catalu-nya perquè, si s'escau, sigui aprovada per ple.

El president de l'entitat, David Saldoni, ha recordat que l'ordre de Barrientos hipoteca més de mig miler d'agents dels Mossos permanentment, atès que en alguns jutjats s'ha de fer guàrdia les 24 hores del dia. Segons van denunciar els sindicats policials, aquesta ordre va en detriment de la seguretat ciutadana i en comarques com el Bages només en alguns moments només hi hagi una patrulla al carrer i al Solsonès i el Berguedà s'hi hagin d'enviar efectius de la sala de comandament.