Des de l'1 de gener fins al 30 de setembre de 2019, 133 persones han mort en 126 accidents mortals a les carreteres catalanes. El nombre de víctimes mortals representa una reducció del 13,6% respecte el mateix període de l'any passat. Del conjunt de dades recollides, destaca la lleugera baixada del nombre de víctimes mortals comparat amb el mateix període de l'any passat.

En canvi, les xifres d'accidents mortals són gairebé iguals a les del 2018. Un 60% dels morts es produeix en cap de setmana o festiu. I si analitzem la franja d'edat, continua cridant l'atenció el gran nombre de víctimes mortals més grans de 65 anys. La demarcació de Barcelona encapçala la llista del nombre de morts per demarcacions, amb una víctima més que l'any passat.

Pel que fa a l'edat de les víctimes mortals, destaca l'augment d'un 78% del nombre de morts dins la franja de 65 a 74 anys respecte al mateix període de l'any passat. També val la pena destacar la reducció d'un 46% de les víctimes mortals dins la franja d'edat de 15 a 24 anys.

Pel que fa als dies de la setmana, els caps de setmana i els festius continuen concentrant el major número de víctimes mortals. Així, el 60% dels morts a les carreteres catalanes, 79 de les 133 víctimes mortals, han estat entre divendres a la tarda i diumenge o durant una Operació Especial. El cap de setmana que aquest any ha registrat més víctimes mortals ha estat el del 22 al 24 de març, amb 7 persones mortes per sinistre viari.

De les 133 persones mortes, un 40% són víctimes de col·lectius vulnerables: 37 motoristes, 7 ciclistes i 9 vianants. Convé destacar que, fins a aquest mes d'agost de 2019, el nombre de motoristes morts supera el de l'any passat, ja que en aquest mateix període les víctimes van ser 36. També se supera la xifra de ciclistes morts, ja que l'any passat, en aquestes dates, n'eren 2. Per tant, el col·lectiu de ciclistes i motoristes és un dels que més s'ha de treballar; no només ells han de ser conscients de la seva vulnerabilitat, sinó també la resta de conductors.

A la Catalunya Central l'última víctima d'un accident de trànsit es va produir aquest dilluns, quan un veí de Gironella i fill de Casserres de 37 anys, Abel Casas, va patir una sortida de carretera a Olost de Lluçanès. Tot i que els serveis d'emergències el van poder rescatar en vida, va morir unes hores més tard a l'hospital Parc Taulí de Sabadell.