Diversos menors van acabar ahir identificats pels Mossos d'Esquadra després de participar en una mobilització que va començar a primera hora del matí i que va acabar cap a les tres de la tarda. Un grup de joves, tres o quatre, van ser identificats posteriorment al carrer Rubió i Ors de Manresa. Segons els Mossos se'ls va retenir, i alguns fins i tot identificar, perquè havien accedit a les vies de tren a la Renfe, en el tram entre l'estació i el Congost. A la via hi van saltar un grup d'aproximadament mig centenar de manifestants, segons va explicar un dels assistents, que hi va anar quan la majoria de participants en la manifestació ja l'havien abandonat després d'arribar als voltants de la caserna de la Guàrdia Civil.

Abans, uns 300 estudiants havien tallat una hora l'eix Transversal a l'alçada de l'entrada a Manresa per l'avinguda Universitària, i s'havien dirigit fins a la caserna de la Guàrdia Civil, tot i que els Mossos els van barrar el pas abans que hi poguessin arribar, passat el Pont Nou.

La mobilització va començar a a les 10 del matí quan estudiants de batxillerat del Lluís de Peguera van anar cap a la plaça Bages, en espera que s'hi unissin estudiants d'altres instituts i universitats de Manresa i el Bages que havien convocat per les xarxes. Allà, alguns ja van anunciar que la intenció era tallar l'eix Transversal, però abans van entrar a la UPC i a la FUB per afegir estudiants a la mobilització, mentre corejaven el lema «Buidem les aules, omplim els carrers». Al llarg de tota la marxa i concentració també van cridar diferents lemes a favor de la independència i per la llibertat dels líders polítics ara condemnats.

Després de la marxa per les Bases, es van dirigir cap a l'eix Transversal, on van arribar cap a la una del migdia. Allà van interrompre el trànsit en els dos sentits de la marxa. Diversos conductors van girar cua i van sortir per la sortida més propera. Tot i això, en la llunyania es veia una important cua de camions en els dos sentits de la marxa.

Amb el trànsit tallat, i al mig de l'eix, els agents van advertir els estudiants que en breu, uns vint minuts, els van dir, hi arribaria la BRIMO. Llavors, un dels manifestants, megàfon en mà, va demanar als altres palets i material per fer una barricada. Tot el que va arribar van ser algunes canyes verdes d'un canyer a peu de carretera, i finalment els joves van optar per una marxa lenta i per anar cap a la caserna de la Guàrdia Civil de Manresa passant per la rotonda de la Petrocat. Un cop tota la marxa va arribar aquí, es va començar a restablir la circulació a l'eix Transversal.

La caminada va seguir fins a arribar a l'entorn de la caserna, però just després de passar per l'alçada del Pont Nou, els Mossos d'Esquadra havien instal·lat diversos vehicles per impedir el seu pas i que arribessin fins a la comandància de la Guàrdia Civil. Després d'una estona allà i d'entonar diferents càntics a favor de la independència i contra els cossos policials, especialment el dels Mossos d'Esquadra, i veure que tots els accessos estaven bloquejats, la manifestació es va anar diluint. Tot i això, un grup d'uns 50 joves va travessar el Pont Nou i entre la zona del Congost i l'estació de la Renfe van entrar a les vies de tren uns vint minuts.

Segons fonts de Renfe hi van estar «molt poca estona» i el trànsit ferroviari no es va veure afectat. Finalment, i un cop ja havien abandonat la zona ferroviària, els últims manifestants que havien marxa d'allà van ser sorpresos pels Mossos d'Esquadra al carrer Rubió i Ors, on els van barrar el pas, en van retenir entre tres i quatre i alguns d'ells van ser identificats, segons van confirmar fonts del cos policial, tot i que no van concretar quants.