Una persona va morir i cinc més continuaven ahir desaparegudes després d'una nit de pluges torrencials a Catalunya, amb registres de rècord, que va causar nombrosos desperfectes, amb rius desbordats, carrers inundats, murs enderrocats i talls de llum, de trànsit i del servei ferroviari.

La persona difunta és un home de més de 70 anys d'edat que va ser arrossegat pel corrent a la riera d'Arenys de Munt cap a les dues de la matinada, i el cadàver del qual va ser localitzat al matí a la platja de Caldes d'Estrac, a pocs quilòmetres de distància.

Els equips d'emergència centraven ahir els esforços a intentar localitzar cinc persones que van desaparèixer, totes elles a l'àrea del riu Francolí, que va experimentar una crescuda que el va desbordar en alguns punts i va causar nombrosos danys en el seu recorregut.

Paisatge desolador a l'Albí després dels aiguats

Paisatge desolador a l'Albí després dels aiguats

Un dia de dol

El Govern de la Generalitat va decretar per a avui un dia de dol pels efectes del temporal i va anunciar que la setmana vinent començarà a impulsar un pla per ajudar les comarques afectades, segons va anunciar el president Quim Torra, que va qualificar el balanç de l'aiguat de «tràgic».

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, per la seva banda, va oferir «tota la seva col·laboració» a la Generalitat per pal·liar els efectes del temporal i va demanar als consellers de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i d'Interior, Miquel Buch, «unir forces» per ajudar els veïns afectats.

Nombroses cases i establiments afectats pels aiguats a Montblanc

Nombroses cases i establiments afectats pels aiguats a Montblanc

Els desapareguts

Els cinc desapareguts són una mare i el seu fill, a qui dimarts a la nit l'aigua va arrossegar la seva casa mòbil a Vilaverd, al costat del riu Francolí; dues persones més -un veí de Prades i un altre de l'Espluga de Francolí- que circulaven en un turisme vermell que va ser trobat al matí bolcat al riu, sense ningú a dins, i un camioner belga, el vehicle del qual també va ser localitzat al Francolí. A més dels cinc desapareguts, el temporal ha deixat també tres ferits, encara que no estan greus, per les destrosses en un càmping de Gualba, que ha quedat totalment arrasat. Es tracta d'un pare de 44 anys, la mare, de 35, i la filla, de 7, que vivien en una caravana al càmping de Gualba, on diverses caravanes van ser arrossegades.

Afectacions viàries

La xarxa viària es va veure afectada així mateix per l'episodi de pluges, amb més de mig centenar de carreteres afectades per inundacions, arbres caiguts i esllavissaments, entre elles l'AP-7 a Albatàrrec i la C-32 a Esplugues en direcció a Castelldefels, així com la T-11 en tots dos sentits, a l'altura de Reus.

El temporal, que a primera hora va deixar sense llum prop de 25.000 abonats de tot Catalunya, també va provocar danys i talls a diversos trams de la xarxa ferroviària, cosa que va ocasionar demores en els serveis de rodalies i va obligar a suspendre durant diverses hores el servei de llarga distància que circula pel litoral mediterrani. En els trams Lleida-Tarragona i Lleida-Sant Vicenç de Calders es va interrompre el servei en les línies R14 i R15 pels danys en la via, i entre Vinaixa i Riu Milans va descarrilar una locomotora de l'empresa Captrain i el maquinista va quedar ferit.

Rècords a Ponent

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), en l'últim mig segle no hi ha precedents d'un dia tan plujós a les Garrigues, el Pla d'Urgell, el sud de la Noguera i l'est del Segrià, on s'han batut rècords històrics d'una pluja que ha regat tot Catalu-nya amb quantitats que oscil·len entre els 50 litres per metre quadrat i els gairebé 300 en alguns punts de Tarragona i a l'Alt Empordà.

A Mollerussa, on van caure 151 litres per metre quadrat, es va batre el rècord de pluja en un dia des del 15 de setembre del 1974, quan en van caure 92 litres, mentre que a Torre Ribera, amb 104 litres en 24 hores, es van superar també els 71 litres que van caure el mateix dia del 1974.

El temporal, a més, va provocar un total d'11.851 llamps i va registrar ratxes de vent de fins a 130 quilòmetres per hora a la Tosa d'Alp, a més d'onades de més de 4 metres al litoral de la Costa Brava.

Troben el cos de l'home d'Arenys arrossegat per una riera

Troben el cos de l'home d'Arenys arrossegat per una riera