L'Audiència de Barcelona ha condemnat cinc dels sis acusats per abusos sexuals i no per agressió sexual en el cas de l'antiga fàbrica Vinyes de Manresa. Els ha imposat penes de 10 i 12 anys de presó.

L'Audiència argumenta que la víctima estava en estat d'inconsciència, "sense saber què feia i què no feia, i conseqüentment, sense poder determinar-se i acceptar o oposar-se a les relacions sexuals", i per aquest motiu la sentència ha estat per abús i no pas per agressió, ja que els condemnats van poder mantenir les relacions "sense fer servir cap tipus de violència o intimidació".

Per una banda, dos dels acusats, Bryan Andrés Mendoza i Maikel Pascual, han estat condemnats a 12 anys de presó per un delicte d'abusos sexuals continuats sobre la menor, que en el moment dels fets tenia 14 anys. Per l'altra banda, tres dels altres acusats, Daniel David Rodríguez, Yordanis de Jesús i Walter Diego han estat condemnats a 10 anys de presó per un delicte d'abús sexual.

En canvi, el tribunal ha absolt a Marco Antoni R. T., que també estava acusat d'un delicte d'abusos sexuals. Hi havia un setè jove acusat per un delicte d'omissió de socors que també ha quedat absolt.

Per als cinc condemnats, el tribunal també els ha prohibit acostar-se i comunicar-se amb la víctima per qualsevol mitjà per un període de anys posteriors al de la pena de presó imposada. També hauran d'indemnitzar la víctima amb un total de 12.000 euros. A més a més, els ara culpables hauran d'asumir part de les costes processals, incloses la de la l'acusació particular.

Una festa de Halloween d'ara fa tres anys

Els fets van passar la nit del 29 d'octubre del 2016 en una festa de Halloween que es va celebrar a l'antiga fàbrica Vinyes de Manresa. El principal acusat dels fets hauria conduit la noia fins a un lloc apartat i allà va abusar d'ella. Després, va animar la resta de condemnats a fer-ho.

La fiscalia, que en un inici demanava que els autors dels fets fossin condemnats per un delicte d'abusos va elevar finalment els fets a agressió sexual, tal i com els havia qualificat l'acusació particular des d'un inici. Tot i això, finalment, el tribunal ha qualificat els fets com abusos sexuals.

Sorpresa pel canvi d'agressió a abús

L'Audiència argumenta que la víctima estava en estat d'inconsciència, "sense saber què feia i què no feia, i conseqüentment, sense poder determinar-se i acceptar o oposar-se a les relacions sexuals" amb els acusats, que van poder mantenir-les "sense fer servir cap tipus de violència o intimidació per vèncer una oposició que no existí o obtenir un consentiment que la dona no estava en condicions de poder donar". Aquest cas, continua, és el que preveu l'article 181.2 del Codi Penal, que considera abusos sexuals els que s'executen sobre persones que es trobin privades de sentit o es cometin anul·lant la voluntat de la víctima mitjançant l'ús d'alguna substància.

La noia va admetre que havia begut i fumat marihuana, però assegura que algú li va posar alguna altra subtància a la beguda, extrem que no s'ha pogut confirmar.

El tribunal admet la seva sorpresa pel canvi de qualificació jurídica de la fiscalia, i remarca que la prova practicada durant el plenari avala l'abús sexual i no l'agressió. El ministeri fiscal, continua, no va aportar elements que "justifiquessin mutar els abusos en agressions".

Pel que fa a si els acusats sabien o no que la víctima era menor de 16 anys, la sentència remarca que tres anys després dels fets, la noia continua tenint una "aparença d'adolescent incipient", i podria ben bé no arribar encara a aquesta edat en l'actualitat. Amb més motiu, per tant, en el moment dels fets. A més, recorda que un dels condemnats la coneixia amb anterioritat.

Pel que fa a la diferència de dos anys entre les penes de presó per a dos dels condemnats i els altres tres, l'Audiència aplica als dos primers la circumstància d'actuació conjunta de dues o més persones. És el cas de BAM i MP, perquè considera provat que van estar alhora amb la nena. En canvi, no es pot provar que mentre els altres condemnats la van violar hi hagués més persones a l'habitació.

Els acusats tenien entre 19 i 26 anys

La fiscalia va decidir finalment demanar per als acusats penes de presó d'entre 14 i 15 anys. Per la seva banda, l'acusació particular en reclamava entre 15 i 20, mentre que la defensa demanava l'absolució dels acusats, que tenien entre 19 i 26 anys en aquell moment.

En un inici, la fiscalia, que sempre ha donat crèdit a la declaració que la menor va fer durant la instrucció, acusava els autors d'un delicte d'abús sexual, però va elevar l'acusació a delicte d'agressió sexual després d'escoltar el testimoni de la víctima i de l'amiga que la va alertar que l'havien violat sis nois.

El sisè acusat de violació ha quedat absolt perquè durant la fase d'instrucció no va ser processat en cap moment per un delicte d'agressió o d'abús sexual. Els fets que se li van imputar llavors consistien a amenaçar els assistents a la festa perquè no expliquessin el que estava succeint, exhibint una arma de foc i realitzant el gest de carregar-la. A més, la sentència subratlla que "cap de les proves practicades" indica que ell participés en els actes sexuals. Segons els testimonis, continua, la seva actuació "va ser tan aliena" com la d'altres individus que eren allà però que no va ser acusats de violació.

El relat de l'amiga és clau

La sentència basa el relat dels fets provats en el testimoni de l'amiga de la víctima, ja que la noia que va patir la violació en grup no recordava res quan es va llevar l'endemà. Altres proves confirmen la versió de l'amiga, com ara xats de Whatsapp entre els acusats. A més, es van trobar restes de semen d'un dels acusats en els pantalons de la nena.

Pel que fa al jove acusat de no ajudar la víctima, que ha quedat absolt, el tribunal sosté que no s'ha practicat cap prova que permeti sostenir raonablement que el noi podia haver fet res efectiu per evitar la comissió dels delictes, "comesos per una pluralitat d'homes i en un descampat allunyat de zones habitades on poder trobar auxili, fos per aturar els atacs a la víctima o, en cas d'enfrontar-se tot sol amb els atacants, evitar la possible reacció agressiva d'aquests contra ell".

També descarta les acusacions d'amenaces per a tots ells, perquè no hi ha cap testimoni que les confirmi. Els dos condemnats a 12 anys hauran de pagar una novena part de les costes processals cadascun d'ells. Els altres tres hauran d'afrontar una divuitena part.