Els edificis de l'antiga fàbrica Vinyes de Manresa, on es va produir la violació grupal contra una menor de 14 anys, es mantenen tancats. De fet, quan va trascendir el cas, el passat mes de juny, R egió7 va publicar que els accessos directes als edificis a peu de carrer estaven tapiats. Aquesta situació contrastava amb les portes dels edificis que hi havia a l'interior del recinte que estaven totalment obertes. Ampans, propietari de l'espai, les va tancar poc després que trascendís el cas i ahir a la tarda aquest diari va poder comprovar que encara estan tancades.

També hi ha una tanca d'obra que actualment bolqueja l'accés des del camí cap al recinte i que el passat mes de juny estava mig oberta.

Veïns que viuen al carrer Concòrdia, a la zona més propera al que ara són ruines de l'antiga fàbrica, i que es volen mantenir en l'anonimat, expliquen que a l'interior de l'espai actualment no s'hi fan botellons. De fet, va ser el 29 d'octubre quan el marc d'una festa de Halloween en aquest recinte fabril on un grup nombrós de joves, entre els quals diversos menors, van trobar-se en aquesta fàbrica per fer beure alcohol, fumar porros i escoltar música.

Aquella festa va acabar amb els fets que l'Audiència Provincial de Barcelona, en una sentència feta pública aquest dijous passat, ha qualificat d'abusos sexuals contra una menor de 14 anys per part de cinc homes, tots majors d'edat. Aquests fets, expliquen els veïns els van passar totalment desparcebut si no va ser fins el juny passat, quan Regió7 ho va publicar que se'n van assabentar.

Per als veïns el principal problema són alguns grups de joves que a les nits es concentren a la confluència entre els carrers Concòrdia i Ramon d'Iglesias per fer-hi botellons i escoltar música, a un volem que els arriba a l'interior de les cases en plena nit. Alguns veïns expliquen que en més d'una ocasió han avisat a la Policia Local però se senten ignorats.

Una altra de les principals queixes dels veïns és l'acumulació de brutícia, sobretot els matins dels dissabtes, els diumenges i de dies fetis perquè les nits anteriors la zona és un punt molt concorregut per joves que s'han emportat el menjar d'un restaurant de menjar ràpid de la zona i que després s'aproximen fins al carrer Concòrdial. Allà,un cop han menjat hi abandonen les bosses, els envasos, els gots de cartró i també restes dels aliments que no s'han acabat de menjar.

També hi ha veïns que expliquen que a les tardes és freqüent que a la zona s'hi concentrin grups de joves i adolescents per fumar. També denuncien que a la zona sovint hi ha joves que es dediquen a fer-hi grafits.

De totes formes, tots coincideixen en què es tracta bàsicament de problemes d'incivisme però que a la zona no hi ha problemes d'inseguretat, malgrat recordar que en una ocasió es va produir un robatori en una habitatge arran del qual van instal·lar un sistema de seguretat amb càmeres de vigilància a la comunitat de veïns del grup d'habitatges que hi ha a la cantonada entre els carrers Concòrdia i Ramon d'Iglesias.

També descarten que els problemes d'incivisme els generin els joves que estudien a la FUB o s'allotgen a la residència universitària.