L'operació Cursa sobre tràfic il·legal de substàncies dopants per a esportistes i que implica diversos esportistes, entre ells l'exciclista professional de Puig-reig Jordi Riera i també el culturista de Puig-reigGironella, arribarà a judici el dijous de la setmana que ve.

Els cinc acusats han arribat a un principi d'acord amb la fiscalia, pel qual accepten 15 mesos de presó, encara que aquest ha de ser ratificat davant del jutge, i segons fonts jurídiques, encara podria haver-hi algun canvi. D'altra banda, si l'acord que actualment ja està firmat es converteix en ferm, no serà necessària la celebració del judici.

En concret, l'escrit de fiscalia al qual ha tingut accés Regió7 i que ha estat pactat amb les parts, preveu una pena idèntica per als cinc acusats en aquests en cas.

Així, el fiscal considera provat que va existir un delicte contra la salut pública pel qual els demana una condemna a 12 mesos de presó, a més d'una multa de 720 euros i la inhabilitació per exercir durant dos anys qualsevol professió relacionada amb la venda o subministrament de substàncies que augmentin el rendiment esportiu. També se'ls acusa d'un delicte de pertinença a organització criminal pel qual la pena que se'ls demana és una condemna a tres mesos de presó.

Segons recull el preacord, Riera obtenia les substàncies dopants a través de Giménez Barragán, que al seu torn les adquiria a un altre dels acusats, Isidro Calero, i també a través d'una farmàcia d'Andorra. Entre altres proveïdors de Giménez, hi ha també un altre dels processats, Xavier Brandés, que robava la substància d'un hospital, segons diu l'escrit de la fiscalia.

També, sempre segons el mateix text, a Giménez Barragán se li van localitzar gairebé 3.000 dosis de substàncies dopants en el marc dels escorcolls que es van portar a terme als seus domicilis de Gironella i Manresa. Al domicili de Riera, a Prats de Lluçanès, també se n'hi van trobar, encara que en menys quantitat, en concret 629 dosis. Després de l'escorcoll, els acusats van ser detinguts i finalment posats en llibertat amb càr-recs.

En el cas de celebració d'un eventual judici, el fiscal també proposa que declarin, en aquest cas com a testimonis, el triatleta olímpic manresà Xavier Llobet, que hauria comprat substàncies dopants a l'exciclista berguedà. El ministeri públic també proposa que compareguin els bagencs Joan Molist i Antonio Martín Bravo, als quals Giménez Barragán hauria venut productes.

El cinquè dels acusats va ser descobert quan, juntament amb una altra persona, citada com a testimoni, va recollir un paquet amb diferents substàncies dopants en una empresa de missatgeria a Badalona.

Entre les substàncies il·legals que venien els acusats hi havia EPO, clenbuterol, trembolona i solcoseryl, que tenen com a efecte augmentar el rendiment quan es practiquen activitats físiques.

El cas es remunta al 2010

La investigació d'aquest cas, denominat operació Cursa, va començar a final del 2010 arran de la denúncia del ciclista olotí Xavier Tondo, que va rebre un correu anònim en el qual li oferien diferents substàncies dopants com testosterona, deca o clenbuterol, entre d'altres. Arran d'aquesta denúncia es va obrir una investigació i va ser el febrer del 2011 quan els Mossos d'Esquadra van portar a terme escorcolls i la cinc detencions, en el marc d'aquesta operació que inicialment es feia sota les ordres del jutjat d'instrucció d'Olot, que es va inhibir a favor del jutjat d'instrucció 2 de Berga.

Ara, és el jutjat penal 1 de Manresa davant del qual s'hauria de ratificar l'acord a què han arribat el ministeri públic i els cinc acusats en aquest cas, que fins a l'últim moment es poden fer enrere.