Els activistes manresans Bernat Sorinas i Marc Garcés han estat jutjats aquest dimecres el matí per presumptament agredir a dos agents dels Mossos d'Esquadra després d'una protesta de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme al Bages (PAHC) el 2016. La fiscalia ha elevat la petició de pena a un delicte d'atemptat contra l'autoritat en concurs amb un delicte de lesions lleus. Demana per a Sorinas dos anys de presó i per a Garcés un any i nou mesos. Durant la seva declaració, els dos han negat els fets. També hi ha declarat els agents que presumptament van patir lesions. El cas ha quedat vist per sentència.

Desenes de persones, membres de la PAHC Bages, s'han concentrat a la sortida dels jutjats de Manresa per mostrar el seu escalf als acusats. Els fets jutjats van succeir el 22 de novembre del 2016, després d'una protesta de la plataforma contra la pobresa energètica.

Tan Sorinas com Garcés han negat les acusacions que se'ls imputen. Segons sosté la fiscalia, Sorinas es va negar a ser identificat i s'hauria mostrat violent i colpejat a un agent. En el cas de Garcés, considera la fiscal, li va donar cops a l'esquena a un policia alhora que li intentava treure-li la pistola.

Durant la seva declaració, Sorinas ha assegurat que en cap cas se li va demanar identificar i que els mossos es van adreçar cap a ell sense motiu aparent, una versió que ha corroborat l'exregidora de la CUP, Gemma Tomàs, testimoni a la causa. Ha negat que els insultés i els empentés, encara que sí que ha reconegut que es van viure moments de "caos" amb la gent que volia impedir que se l'emportessin. "Era conscient que em volien detenir", ha afirmat, tot considerant que la seva detenció va ser "per reprimir la protesta".

Per la seva part, Garcés, a qui no van detenir aquella jornada sinó que va ser acusat a posteriori, ha assegurat que va presenciar la detenció de Sorinas però que en cap cas va agredir a ningú i menys prendre-li l'arma. A més, segons ha declarat, considera que el fet de ser "cares conegudes" del moviment associatiu manresà va influir en la seva detenció.

En el judici han testificat els primers agents que van arribar al lloc dels fets. El sergent ha explicat que van ser requerits per la propietària de l'establiment d'Endesa on s'havia desplaçat la protesta pels desperfectes originats i que ella mateixa hauria identificat a Sorinas pels fets, acusació que l'investigat també ha negat.

Segons el mosso, va ser arran d'aquests fets que van voler identificar a Sorinas i que la gent es va posar "pel mig" per impedir-ho. El policia ha afirmat que Sorinas el va empentar. "Estic segur", ha remarcat. En el cas de Garcés, ha dit, els cops rebuts i els intents de prendre-li la pistola "van ser per darrere", pel que no s'ha atrevit a confirmar al 100% que es tractés d'ell. "Ho dedueixo, però em falta algun element", ha dit. El sergent ha reconegut que davant l'aglomeració de gent i els pocs recursos policials no es va detenir a ningú més però que es van produir més agressions.

En paral·lel ha declarat el company del sergent, que ha assegurat que Sorinas es va negar a identificar-se i els hi va dir que "no us tinc perquè donar el DNI, polis de merda". I que va veure, també, com empentava el sergent.

L'agent, però, que va patir diversos cops quan intentava entrar a Sorinas al vehicle policial, ha assegurat que no sap qui en van ser l'autor, com tampoc qui li va intentar treure la porra i li va esparracar la camisa.

En el judici també han testificat tres agents més dels Mossos: la instructora de l'atestat, l'agent que va escorcollar a Sorinas a les dependències policials -que ha afirmat que li va localitzar un Tip identificatiu d'un mosso-, i un tercer policia que era al lloc dels fets de paisà.

La defensa diu que no hi ha delicte

Els advocats de Sorinas i Garcés han demanat l'absolució dels seus clients. Eva Pous, lletrada de Sorinas, ha recordat que els fets pels quals es van iniciar les diligències va ser pels danys a un establiment "que han desaparegut". Pous ha lamentat que s'estigui mantenint l'acusació a partir del testimoni dels dos mossos "i res a desvirtuat la seva presumpció d'innocència".

Per la seva part, l'advocat de Marc Garcés, Jesús Alonso, també ha apel·lat que s'estigui jutjant arran d'un delicte "inexistent". "Els fets s'inicien per una actuació de danys i aquests han desaparegut i s'ha seguit contra els activistes", assenyala.

Segons el lletrat de Garcés es tracta "d'una fal·làcia" i creu que se'ls va identificar "per ser cares conegudes" i la voluntat dels agents d'aturar "un problema d'ordre públic".

Per la seva part, la fiscal ha optat per elevar la petició de pena inicial i ara acusa Sorinas d'un delicte d'atemptat contra l'autoritat en concurs amb un delicte de lesions lleus. Demana per a Sorinas dos anys de presó i per a Garcés un any i nou mesos. Malgrat que inicialment demanava una indemnització pels agents ferits, durant les conclusions finals ha optat per retirar-la.