Des de principi d'any, Manresa ha registrat almenys 13 violacions, segons dades del Sistema Estadístic de Criminalitat del Ministeri de l'Interior, que en compta 10 fins al tercer trimestre a les que cal sumar les tres més recents. En total i que se n'hagi fet difusió, hi ha cinc casos: a l'abril, una dona va ser agredida al Barri Antic per un company de pis. Altres tres violacions han tingut lloc en pisos ocupats, una en grup al carrer Aiguader i dues més, de forma simultània, al carrer Hospital. I una noia ha denunciat haver estat agredida de nit dins d'un cotxe al carrer Balmes el mes de novembre passat. Per tant, hi ha un mínim de 8 casos més d'atacs sexuals amb penetració que no s'han conegut a la capital del Bages durant el 2019. Habitualment, els casos que es coneixen són els que comporten detencions per part de la policia.

Segons el Interior, aquest any 37 denúncies per delictes contra la llibertat sexual fins al setembre. Aquestes dades preocupants ho són encara més si es comparen amb el mateix període de l'any passat. En global, els delictes contra la llibertat sexual a Manresa, mentre les denúncies per violacions han pujat durant els primers nou mesos un 66,6% (de 6 a 10).

A més, afegint només els casos públics de l'últim trimestre, encara per acabar, ja se n'han registrat un total de 13, el que és pràcticament el doble dels que es van produir en tot l'any passat, quan se'n van denunciar un total de 7. El 2017 i el 2016 va haver-hi 8 denúncies similars i, de fet, tan sols a partir del juliol n'hi ha hagut, com a mínim, 8.

Pel que fa als delictes sexuals en global, els 37 entre gener i setembre (que serien 40 només sumant les recents violacions) també són una xifra rècord. En tot l'any passat n'hi va haver 26, i els anys anteriors tampoc se superava aquesta quantitat.

La carta del PSC a l'alcalde

PSC

Ahir a la tarda, després de fer-se pública la notícia de la violació al carrer Balmes, el PSC de Manresa va fer pública una carta enviada a l'alcalde PSC de ManresaValentí Junyent. La formació liderada per Felip González assegurava que és moment que l'Ajuntament «entomi la iniciativa». Dirigint-se a Junyent, el text deia que els «quatre casos i cinc víctimes» coneguts enguany, «com vostè sap no són els únics».

Al mateix temps, el partit socialista va posar de manifest el «notable increment de la criminalitat» a la ciutat, ja que la taxa d'infraccions penals per cada 1.000 habitants ha augmentat de 42,5 a 52,7 en dos anys. Tot i això, la mitjana catalana continua per sobre amb 63 per cada 1.000 habitants.

Si bé és cert que el major increment de delictes es produeix en l'àmbit sexual, Manresa puja en gairebé totes les categories. Fins al setembre, la ciutat ja fregava els 3.000 delictes penals (2.991), un 12% més que durant el mateix tram de l'any passat, quan se'n van produir 2.668. Les altres infraccions que han crescut més són els robatoris amb violència (53%) i en domicilis (20,4%).