El jutge ha enviat a la presó l'exrector de Sant Vicenç de Castellet David de Vargas, per haver presumptament estafat almenys sis dones d'edat avançada. El polèmic De Vargas, expulsat del sacerdoci el 2013, està acusat d'estafa agreujada, blanqueig de capitals, coaccions, delictes contra la hisenda pública i tinença d'arma. El jutge sosté la decisió d'enviar-lo a la presó pel risc de destrucció de proves i també per risc de fugida, ja que a un testimoni li hauria dit que tenia intenció d'anar a Brasil.

La investigació es va iniciar el mes d'agost, quan una dona, de 91 anys, va denunciar que havia estat víctima d'una estafa per part d'un home que era de la seva confiança i que l'ajudava en la seva vida diària des que havia mort el seu marit. A la denúncia, manifestava que l'ara detingut s'havia aprofitat d'ella i que quan va acomiadar unes treballadores de la llar li va dir que, per evitar una denúncia d'aquestes contra ella, li hauria de donar diners, quadres de gran valor artístic i joies per evitar la sanció econòmica i els greus perjudicis que li podia ocasionar.

Davant d'aquesta situació i la por que tenia, la dona li va lliurar 150.000 euros i diversos anells de diamants, a més de quadres de gran valor. L'estafa va continuar i va convèncer la dona de canviar el testament per posar-lo al seu nom, a part de contractar algun producte bancari vitalici per un import de 100.000 euros, cosa que finalment no va poder realitzar perquè el notari i el director de la sucursal bancària ho van aturar.

En la denúncia, la víctima també acusava l'home d'haver-li sostret joies, ja que disposava de claus del seu domicili i coneixia la combinació de la caixa forta.

Amb tota aquesta informació, els agents van iniciar una investigació per tal de determinar si l'home havia venut les joies o quadres sostrets en botigues especialitzades i de subhastes, i per analitzar quines eren les seves propietats immobiliàries. Els agents van descobrir que totes les propietats que tenia havien estat cedides o donades per dones d'avançada edat a canvi del compromís que estarien ben cuidades fins a la seva mort. El detingut tenia fins a 6 propietats entre Barcelona i Sant Vicenç: quatre habitatges i un pàrquing a Barcelona, i un habitatge a Sant Vicenç de Castellet; i un habitatge i dos pàrquings a Càceres.

En l'escorcoll al seu domicili, no es van localitzar ni les joies ni les obres d'art, però es va trobar documentació important per a la investigació i es van intervenir llibres litúrgics antics i de dubtosa procedència. En un magatzem de la segona residència, es va trobar un retaule, un santcrist de dos metres i diversos objectes litúrgics, entre altres objectes de gran valor històric. Per això, es van activar agents de la Unitat de Patrimoni Històric per analitzar-los. L'11 de novembre passat, Regió7 ja va informar que al migdia s'havia fet un escorcoll a l'immoble propietat de De Vargas a Sant Vicenç.

Dues detencions

El novembre, el detingut, després de passar a disposició judicial, va quedar en llibertat amb el compromís que retornaria a les víctimes tot allò que els havia sostret i encara no s'havia localitzat. També es va comprometre a col·laborar amb la policia en tot moment i va detallar on eren els quadres sostrets per tal de procedir a la seva intervenció.

Malgrat que De Vargas va quedar en llibertat, els agents van mantenir oberta la investigació i van continuar contactant amb el cercle més íntim del detingut. Aquest fet va ser determinant perquè descobrissin que l'home, després de quedar en llibertat i coneixedor que la policia continuava investigant-lo, amagués unes maletes en un traster. El 16 de novembre, els agents, acompanyats de la persona que va portar-les en aquest local a petició del detingut, van desplaçar-s'hi i van trobar-hi diverses bosses i maletes, una de les quals amb 3,5 milions d'euros. A la resta hi havia joies (amb 25 diamants), documentació d'altres víctimes i butlles papals i llibres antics, alguns dels quals folrats en or. En aquest cas, tot aquest material està sent analitzat per la Unitat de Patrimoni Històric per la seva rellevància i valor patrimonial.

El 16 de novembre, davant la certesa que els Mossos d'Esquadra havien descobert el botí, Vargas va intentar treure's la vida llançant-se des d'un pont a la Ronda de Dalt.

Els equips d'emergència van poder salvar-li la vida i el van portar a l'hospital, on aquest dimarts va ser detingut, i el jutge l'ha enviat a la presó.