El bisbat de Vic estudia personar-se com a acusació particular contra l'exrector de Sant Vicenç de Castellet David de Vargas, «arran de l'entrada i escorcoll efectuat pels Mossos d'Esquadra en un immoble de la seva propietat a Sant Vicenç de Castellet el passat 21 de novembre, on es van trobar nombroses obres d'art, algunes d'elles de les parròquies i esglésies del bisbat (entre d'altres, un retaule de la parròquia de Sant Vicenç), i dels fets coneguts en les darreres hores», segons han posat de manifest en un breu comunicat fonts de la diòcesi, emès ahir després que es conegués l'ingrés a la presó de l'exsacerdot.

El bisbat ara, però, posa distància en la relació amb De Vargas, i posa en relleu que «va ser expulsat de l'estat clerical de forma permanent, per decret de la Congregació per a la Doctrina de la Fe del Vaticà», i que «des d'aquell moment, per tant, deixava de ser capellà i no podia exercir ni vestir com a tal».

Tot i que entre el 2006 i el 2011 David de Vargas va ser rector de la parròquia de Sant Vicenç de Castellet, on va crear una profunda divisió social i ja es van posar de manifest crítiques als seus procediments, la diòcesi precisa en el comunicat que «no fou mai capellà del bisbat (només hi treballava)».

El Vaticà va expulsar De Vargas

Tot i que en aquells moments el bisbat de Vic no va concretar més els motius de l'expulsió del sacerdoci, des de feia un any la congregació disposava d'un informe sobre els nombrosos conflictes que David de Vargas havia provocat durant el seu pas per Sant Vicenç. L'informe va ser encarregat per l'Associació d'enterraments de Sant Vicenç al lletrat Eduard Bajet, catedràtic de Dret Canònic per la Universitat de Barcelona, i va tenir l'ajut d'un detectiu privat. El dossier destacava una vida privada del capellà contrària a la doctrina de l'Església en matèria sexual: el rector s'oferia en pàgines web de contactes gais i fins i tot s'hi adjuntaven imatges de De Vargas en actitud eròtica amb un adolescent mig despullat. Aquest treball, enviat al Vaticà, va portar a l'expulsió. Vargas, de perfil públic molt conservador, sempre va ser protegit per la diòcesi de Romà Casanova i pel vicari general, David Comte.

Denúncia del bisbat

A més a més, la diòcesi va fer públic ahir que el 19 de novembre del 2013 (quan De Vargas ja havia estat expulsat com a sacerdot), el bisbat de Vic «va presentar un escrit a la Fiscalia denunciant una sèrie de fets presumptament delictius comesos pel senyor De Vargas». Tanmateix, en aquell moment (desembre del 2013), el vicari general del bisbat va justificar la secularització de l'exrector dient que «no presentava el perfil idoni», tot i que assegurava que no hi havia un motiu concret per a la decisió i tampoc es va informar, de forma pública, que el bisbat hagués acudit a la justícia per denunciar l'excapellà.

En relació amb els fets que es van posar en coneixement de la Fiscalia, segons es precisa en el comunicat d'ahir, el 14 de maig del 2015 el bisbat va ampliar l'escrit de denúncia «en tenir coneixement de nous fets presumptament delictius vinculats al senyor De Vargas».