Un acord entre les parts assolit a les portes de la celebració del judici evitarà la presó per als quatre berguedans acusats d'estafar Banca March, en el marc d'una investigació que es va iniciar ara fa fa gairebé dues dècades. A més a més, s'ha retirat l'acusació contra la cinquena processada.

Aquest pacte, juntament amb un acord econòmic amb Banca March, també ha evitat la celebració del judici, que estava previst per a ahir al matí a l'Audiència de Barcelona. Entre els condemnats que han acceptat l'acord amb el fiscal hi ha l'exalcalde de Montmajor Miquel Boixadera.

Tots quatre condemnats han acceptat una pena de quatre mesos i mig de presó. Ho han estat per un delicte continuat d'estafa i falsificació en document mercantil. Amb aquesta pena, inferior als dos anys, evitaran l'entrada a la presó amb la condició que no delinqueixin en els propers dos anys.

També tots quatre han estat condemnats a una multa de sis euros diaris durant dos mesos, de manera que el total suma 540 euros per a cadascun dels quatre condemnats. En l'escrit de conclusions provisionals, la fiscalia demanava per a ells quatre anys i nou mesos de presó i una multa de 9.450 euros per a cadascun.

En aquest acord, segons han explicat fonts de la defensa, s'han tingut en compte dos atenuants. Per una banda, el de dilacions indegudes, ja que el cas ha trigat dues dècades a arribar a judici per diferents motius. Entre aquests hi ha hagut canvis de jutge a Berga així com també el fet que la mateixa Audiència de Barcelona, el 2016, va retornar el cas al jutjat d'instrucció berguedà per tal de fer un tràmit.

L'altre atenuant que s'ha tingut en compte per a la reducció de penes és el de reparació del dany. I és que finalment, abans d'arribar a judici, l'acusació particular, exercida per Banca March, s'ha retirat de la causa després de pactar una indemnització amb els acusats. La quantitat no ha transcendit però seria inferior als 481.311,83 euros que la fiscalia considerava que s'havien estafat a l'entitat.

Els ara ja condemnats després d'acceptar la pena són Boixadera, Jaume Farràs, Josep Corriu i Francesc Xavier Mínguez.

Segons el relat de la fiscalia, els condemnats, fent-se valer de les empreses Niceria, Hormigones Bergadán i Forbosa, van contractar dues pòlisses de crèdit de 150.000 euros (25 milions de pessetes). Una es va contractar a nom d'Hormigones Bergadán el 27 d'octubre del 1998 i l'altra, a nom de Niceria, el 19 d'octubre del 1999.

A partir d'aquí, el modus operandi consistia que, quan aconseguien un contracte d'obres de les administracions públiques, emetien una factura falsa que endossaven a l'entitat financera -d'aquesta manera suposadament traspassaven el dret de cobrament al banc-, de manera que el banc els concedia els diners que, més tard, en principi havien de cobrar de l'Ajuntament quan vencia la factura. Però en el moment que el banc es dirigia a l'Ajuntament corresponent es trobava que no li li pagaven perquè les empreses ja havien cobrat la feina feta amb la presentació prèvia de les factures originals. En alguns casos la mateixa empresa adjudicatària de l'obra endossava directament la factura al banc i en altres ho feia a través d'alguna de les altres empreses implicades en la trama.