El departament de Salut i el departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat van presentar ahir a Manresa el nou Protocol d'actuació davant de maltractaments en la infància i l'adolescència en l'àmbit de la salut. A la presentació hi van assistir més d'un centenar de professionals de la xarxa sanitària, social i ens locals.

El nou protocol, que actualitza el vigent des del 2008, promou la prevenció, la detecció precoç, l'atenció integral i la rehabilitació d'infants i adolescents afectats, i incideix sobre les situacions de risc, tot potenciant el treball de col·laboració entre línies assistencials i amb altres departaments implicats en l'abordatge d'aquest greu problema sanitari i social.

Una de les novetats consisteix a ampliar el paper dels professionals d'atenció primària i comunitària en la detecció de casos.

El document defineix indicadors de sospita per avaluar si s'està davant d'un cas de maltractament, tot reduint el marge d'interpretació subjectiva, i estableix quines actuacions (proves, exploracions físiques, entrevistes), circuits i tractaments s'han de seguir en funció de la gravetat dels fets.