Un jove homosexual veí d'Esparreguera ha denunciat davant els Mossos d'Esquadra haver estat apallissat per un vigilant de seguretat d'una discoteca d'Esparreguera per besar-se amb la seva parella en els lavabos de el local i mentre els cridava: «maricons!». La discoteca e nqüestió és LTN Club, segons informa el consistori.

Segons la denúncia, a la qual ha tingut accés Efe, els fets van passar dissabte passat, dia 8 de febrer, quan els dos joves s'estaven besant en un compartiment de el lavabo de la discoteca i va entrar el vigilant cridant: «Acte sexual!», mentre va començar a donar bufetades a un dels joves.

Aquests, que reconeixen que tenien els botons de la camisa descordats, asseguren que van intentar calmar el vigilant i van accedir a sortir de el lavabo, però aquest va seguir pegant a la víctima, causant-li ferides al cap.

Segons ha explicat la víctima a EFE, havia acudit a la discoteca acompanyat per la seva parella i el seu germà, que van ser testimonis de l'agressió, durant la qual el vigilant el va agafar pel coll i li va dir: «o calles o et dono un cop de cap».

El denunciant, que ha presentat la seva denúncia a la comissaria dels Mossos a Martorell, ha explicat que durant l'agressió els va etzibar en diverses ocasions el terme «maricons».

La víctima ha denunciat que un cop fora i, en presència del seu germà, va sentir a altres vigilants de la discoteca fent mofa de la seva agressió i en referència al 'presumpte agressor els va sentir dir: «pobre, el que ha d'haver vist per ficar-los aquesta pallissa».

En declaracions a Efe, el president de l'Observatori contra l'Homofòbia (OCH), Eugeni Rodríguez, ha qualificat els fets de «molt greus» i ha recordat que «els vigilants de seguretat d'una sala han de realitzar un servei per crear les condicions perquè les persones se sentin segures».

Rodríguez ha assegurat que el treballador de seguretat «va vulnerar el dret afectiu-sexual a manifestar-te amb una altra persona com vulguis» i ha insistit que "és necessària una major contundència per part de les diferents administracions públiques" davant el rebrot de l'homofòbia que hi ha a Catalunya.

També ha exigit urgentment «un reglament de règim sancionador que pugui establir intervingudes concretes davant aquesta xacra LGTBIfóbica».

L'Ajuntament estudia personar-se en el cas

Per la seva banda, l'alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas, ha mostrat a Efe el seu «rebuig total» davant els fets ocorreguts i ha considerat que «és intolerable que succeeixin en ple segle XXI».

Rivas ha anunciat que «l'ajuntament prendrà mesures que afectaran l'horari de el local», ja que no és la primera denúncia contra aquesta discoteca que rep, i també estudiarà si es persona com a acusació popular per aquest cas.

La sala acumula problemesl

L'Ajuntament d'Esparreguera, tenint en compte que ja hi ha antecedents per altres aldarullls en aquesta instal·lació d'oci, farà avançar l'horari de tancament de la discoteca LTN Club. La mesura s'ha aplicat per l'elevat nombre d'incidents registrats en aquest establiment d'oci nocturn. L'últim, el passat dissabte, quan dos joves van denunciar una presumpta agressió homòfoba per part d'un dels controladors de la discoteca. En les darrers cinc mesos s'han denunciat 39 fets -17 fets penals i 12 infraccions administratives- a l'entorn de la discoteca, segons han explicat fonbts municipals.

L'Ajuntament d'Esparreguera ha decretat amb caràcter immediat l'avançament en dues hores de l'horari de finalització de l'activitat de la discoteca LTN Club (La Tina) "fins al moment en què concorrin les circumstàncies adequades que garanteixin la seguretat ciutadana i el benestar del veïnatge". L'alcalde ha signat el decret aquest dimarts, que fixa que l'horari de tancament passa de les 6 a les 4 de la matinada. E

Les mateixes fonts han indicat que els informes emesos per la Policia Local d'Esparreguera i el Cos de Mossos d'Esquadra indiquen que durant els primers 10 mesos de 2019 es van enregistrat 36 fets delictius derivats directament de l'activitat de la discoteca LTN Club, en tres dels quals s'hi han vist implicats els propis controladors d'accés.

A més, s'han denunciat davant dels òrgans judicials 20 fets penals més relacionats indirectament amb l'activitat i diverses infraccions administratives contra la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana. Els mateixos informes constaten un total 36 intervencions policials de Mossos d'Esquadra i 26 trucades al 112 i 43 de la Policia Local, en alguns casos conjuntes, per incidents derivats de l'activitat de la discoteca. Dels mateixos informes es desprèn que la majoria dels fets s'han produït en la franja horària compresa entre les 4 i les 6 de la matinada.

Entre els incidents registrats hi ha agressions, robatoris, venda d'estupefaents i, d'especial gravetat, agressions on els autors dels fets són els controladors d'accessos. Aquest és el cas denunciat per dos joves, que declaren que dissabte 8 de febrer van ser víctimes d'una agressió homòfoba per part d'un dels vigilants de seguretat quan s'estaven petonejant dins els lavabos de l'esmentada discoteca. Els denunciants asseguren que van ser colpejats i insultats. L'alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas, ha manifestat el seu "rebuig frontal cap a l'agressió" i ha subratllat que des del consistori es vetlla pel "respecte i la defensa de la llibertat sexual, la igualtat i l'estima entre persones". Rivas ha explicat que ha parlar telefònicament amb les persones denunciants per posar-se a la seva disposició i que "en els propers dies mantindrem una trobada per acompanyar-los i donar-los el suport necessari".

L'avançament fins a les 4 de la matinada de l'horari màxim d'obertura a la discoteca LTN Club les nits de divendres, dissabtes i vigílies des festiu "serà, com a mínim d'un any, moment en el qual s'avaluarà la concurrència de les circumstàncies que garanteixin la seguretat ciutadana i el benestar del veïnatge", segons els ortaveus del govern municipal. Aquestes circumstàncies només podran concórrer si es produeix una reducció de, com a mínim, el 50% de les intervencions policials, els fets denunciats i les queixes industrials, atenen a les dades actuals fins a les 4 de la matinada. Si no s'assoleixen aquests objectius la mesura serà prorrogable de manera indefinida. Segons informe de la policia local, des de l'octubre de 2019 fins al gener de 2020 s'han denunciat 39 fets, dels quals 17 fets penals i 12 infraccions administratives a l'entorn de la discoteca.

Després dels incidents acumulats fins la tardor de 2019, diferents informes coincidien en la necessitat d'avançar l'horari de tancament de la discoteca per reduir la conflictivitat existent a partir de les 4 de la matinada. Al novembre de 2019 l'Ajuntament li va traslladar una proposta de resolució al representant legal de la LTN Club en aquest sentit i, ara, un cop presentades i desestimades les al·legacions, el consistori ha refermat la reducció de l'horari del local perquè "les mesures adoptades per la part interessada no són suficients ni han resultat eficients ni adequades per a minimitzar els incidents i intervencions derivades de l'exercici de l'activitat i no milloren les condicions de seguretat desitjables".