UGT, el sindicat majoritari a les presons catalanes, exigeix l’aplicació de «mesures extraordinàries» davant de l’increment del nombre i la gravetat dels incidents que asseguren que s’estan generalitzant als centres penitenciaris de Catalunya. El sindicat ha escrit una carta dirigida al Secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, en què exigeix una sèrie de mesures, com el confinament dels presos a les cel·les, la incorporació de nous treballadors o la prioritat per fer-se les proves de la Covid-19, després de dos incidents que el sindicat valora com a «motins frustrats» aquest cap de setmana a les presons de Brians 1 i Brians 2.

Pel que fa a les mesures de règim interior, el sindicat exigeix el confinament dels interns a les seves cel·les per tal de minimitzar el risc d’aglomeracions tant pel que fa a la possibilitat de contagi com per extremar les mesures de seguretat. També demanen prioritzar l’observació via càmeres de seguretat, el tancament dels tallers, que es netegin i desinfectin els centres de treball cada nit o que es limitin les sortides dels presos al pati, a la sala o a sortides d’atenció individualitzada per evitar el desbordament dels departaments de Sancionats i Règim Tancat.

El sindicat també demana que, com a col·lectiu essencial, els treballadors penitenciaris disposin de prioritat a l’hora de fer-se les proves de la Covid-19. També s’exigeix la incorporació del màxim de personal possible per pal·liar l’augment incessant de baixes laborals i els possibles contagis dels treballadors. El sindicat explica que molts treballadors tenen el centre de treball lluny de casa i que el tancament d’hotels decretat per l’Estat fa que no puguin disposar d’un lloc per passar la nit. Per això demanen que s’habilitin espais als centres penitenciaris perquè els funcionaris que viuen lluny puguin dormir-hi.

Per intentar minimitzar els desplaçaments i possibles contagis, el sindicat també exigeix algunes mesures, com compactar els horaris dels treballadors i que el nombre de funcionaris sigui el mínim indispensable per cobrir els serveis d’una manera suficient, independentment de les ràtios. A part d’això, demana disposar de mascaretes i guants i que es reposin un cop perdin la seva vida útil, poder disposar i utilitzar aerosols com a mitjans coercitius, o que a tots els centres i per cada torn es disposi d’un equip d'intervenció immediata per actuar davant la presència de qualsevol focus de problemes.

Dos incidents a Brians

Les demandes d’UGT venen motivades per incidents com els que es van produir aquest cap de setmana a les presons de Brians 1 i Brians 2. Segons han explicat fonts de Justícia, dissabte a Brians 1, cap a les 12.15 h, un intern va protagonitzar un incident al pati i cinc més es van posar al davant per impedir l’actuació dels funcionaris. L’incident es va reconduir, però uns 60 interns van decidir iniciar una plantada negant-se a entrar al menjador. La situació finalment es va controlar. La protesta tenia l’objectiu de reclamar reivindicacions relacionades amb les restriccions imposades per evitar la propagació del coronavirus com la recuperació de les comunicacions a través del locutori o les comunicacions directes vis a vis, assegura UGT.

A Brians 2 es va viure una situació similar. En aquesta ocasió, presos de tres mòduls diferents van decidir no pujar a les cel·les i van cremar mobiliari dels espais comuns com a protesta.