Les carreteres del Bages concentren dos dels considerats «punts negres» pel que fa a incendis originats per les burilles de cigarretes a peu de carretera, segons els Agents Rurals.

A tot Catalunya n'hi ha un total de nou trams. Al Bages, el tram més conflictiu és d'un total de 19 quilòmetres, entre els punts quilomètrics 42 i 61 de la carretera B-431, entre Calders, Artés i Avinyó. En aquesta carretera els darrers anys s'hi han declarat tres incendis que han cremat un total de 170,5 hectàrees. L'altre tram bagenc és a la C-37 a Sant Salvador de Guardiola, on els últims anys les burilles que han llençat conductors per la finestra han provocat dos incendis.

Amb l'objectiu de reduir aquest tipus de focs forestals, que representen el 4,95% dels incendis que s'han declarat a Catalunya durant el 2019, han iniciat una prova pilot a Avinyó. La prova consisteix en la instal·lació de cartells on s'adverteix del risc de tirar burilles per la finestra.

El senyal s'ha instal·lat just al punt on el 2017 es va iniciar un incendi per culpa d'una cigarreta. En un radi de 100 metres des del punt on es va originar el foc, els Agents Rurals hi van trobar un total de 119 burilles al voral dret i 272 a l'esquerre. Un any després, el 2018, al mateix tram hi van trobar 103 burilles al costat dret i 88 a l'esquerre. Ahir, coincidint amb la instal·lació de la senyalització, membres el cos van tornar a fer una recollida de cigarretes. Segons va explicar Antoni Mur, inspector en cap dels Agents Rurals, l'any vinent, per aquestes dates tornaran a fer una inspecció a la zona amb recompte de burilles inclòs. Si la instal·lació del cartell ha reduït la presència de restes de cigarretes als vorals de la carretera, s'instal·laran cartells als altres vuit punts negres de Catalunya.

El cap dels Agents Rurals, Marc Costa, també va explicar que la prova pilot que es fa al Bages és única a Europa.

A part dels del Bages, la resta de punts negres a les carreteres catalanes són a la C-32, entre Calella i Canet de Mar; a l'N-260 entre Figueres i Portbou; l'AP-7 entre la Jonquera i Figueres; la C-12 entre Flix i Maials; l'N-420 entre Corbera i Móra d'Ebre i, finalment, a la C-14 entre la Riba i Montblanc i l'N-II entre el coll del Pertús i Figueres. Precisament en aquest punt és on s'ha originat l'incendi amb més afectació pel llançament d'una burilla dels darrers anys, amb un total de 10.476,7 hectàrees afectades. Els altres dos incendis més grans per aquesta causa han estat al Bages, a la mateixa B-431 on ahir es va instal·lar el cartell. Allà, un total de tres incendis han cremat 89,35 hectàrees, 76,67 i 4,48.