Agents dels Mossos d'Esquadra van detenir, aquest dilluns, a Súria i a Sant Fruitós del Bages, un home de 38 anys i una dona de 37 anys, tots dos de nacionalitat espanyola i veïns d'aquestes poblacions, com a presumptes autors de cinc robatoris amb força a interior de domicili en masies de diferents poblacions del Berguedà, segons han informat fonts del cos policial. Els dos detinguts, ara en llibertat, ja van ser arrestats el maig acusats de furts, entre els quals de més d'una tona de cable telefònic.

Els robatoris a les masies es remunten al període del mes d'octubre del 2019 a principi del mes de març de l'any 2020, quan la Unitat d'Investigació de la comissaria de Berga va tenir coneixement que s'havien comès diversos robatoris en masies de Viver i Serrateix, Santa Maria de Merlès, Puig-reig i Berga.

Els Mossos d'Esquadra van determinar en la investigació que els autors escollien masies o cases aïllades de segona residència situades en zones rurals, pròximes entre elles. Hi accedien escalant els immobles, forçant portes, persianes o finestres i, un cop dins, regiraven totes les estances per tal de saquejar, completament, tot els objectes de l'interior, fins i tot menjar, roba de casa i estris de neteja. També arribaven a arrencar tot el cablejat de coure de les instal·lacions elèctriques.

Els investigadors van recuperar i localitzar gran part dels objectes sostrets, com ara panells solars, estufes, eines, làmpades, rellotges de paret, cafeteres, forns, radiadors, planxes de roba, generadors i televisors, entre d'altres, en diverses botigues de segona mà de la ciutat de Manresa i Terrassa. Respecte del cablejat elèctric l'havien portat a vendre en diferents deixalleries de la comarca del Bages.

Després de la investigació, els Mossos d'Esquadra van detenir dos dels presumptes autors dels cinc robatoris en masies i cases el dia 15 de juny.

La investigació està oberta i no es descarten noves detencions en relació amb aquests fets.

Els detinguts, tots dos amb antecedents policials, van passar el dia 16 de juny a disposició del Jutjat d'Instrucció en funcions de guàrdia de Berga, qui en va decretar la llibertat amb càrrecs.

Antecedents per robar fil telefònic

Els dos detinguts ja tenien antecedents per fets delictius a la mateixa comarca del Berguedà, segon van confirmar ahir fonts policials. Arran d'una altra investigació, el mes de maig van ser detinguts juntament amb una tercera persona, en aquest cas veïna d'Artés, com a presumptes autors de deu delictes de furt de cable telefònic. Segons la investigació, haurien robat més d'una tona de cablejat de les línies de telèfon.

En concret, des de l'inici de l'any 2020 s'havien comès diversos furts de cable telefònic a la comarca del Berguedà, els quals han causat un greu perjudici, sobretot a persones d'edat avançada usuaris del servei de teleassistència. Majoritàriament els furts van tenir lloc als municipis de Viver i Serrateix i de Sant Maria de Merlès.

El modus operandi era similar al dels robatoris a les masies, ja que tots els furts de cable havien tingut lloc en zones boscoses i els lladres venien els material sostret en deixalleries de comarques properes. Entre els deu furts dels quals se'ls acusa van sostreure un total de 1.042 quilograms de cable de telèfon, amb la venda dels quals van obtenir un benefici 3.799 euros.

Fruit de les investigacions, el 13 de maig els Mossos van detenir dos homes i una dona, per la seva presumpta implicació en els furts. En aquells moments, el jutge també va decretar la llibertat amb càrrecs per als tres detinguts.