El Parlament ha reclamat mesures per evitar actuacions policials de caràcter racista i que es faci formació per acabar amb identificacions i detencions arbitràries a persones racialitzades o en situació administrativa irregular, amb tots els grups a favor, excepte l'abstenció del PPC. La moció, presentada per ERC, i debatuda després de l'agressió racista d'agents dels Mossos d'Esquadra a Sant Feliu Sassera (Bages), demana actuar sempre d'ofici en els casos en què els agents hagin pogut incórrer en faltes molt greus segons el reglament de règim disciplinari del cos, i que en cas d'investigació interna s'apliquin mesures proporcionals a la gravetat dels fets, sense descartar la suspensió preventiva fins que finalitzi la investigació.

La moció demanava amb una esmena transaccionada amb els comuns que s'obrís un expedient als agents implicats en l'agressió al Bages, un fet que ja s'ha produït. Amb tot, la diputada de CatECP Susanna Segòvia ha lamentat que els republicans no hagin acceptat transaccionar una nova esmena en què s'especifiqui que se suspengui als mossos de sou i feina. "S'hauria de ser més exigent", ha afegit Segòvia, que considera que la moció no és suficient demandant amb el Govern.

La cambra catalana també insta el govern espanyol a reclamar la regularització de les 150.000 persones en situació irregular a Catalunya i les més de 600.000 a l'Estat espanyol. En aquest punt en concret, Cs i PSC-Units s'hi han abstingut i PPC ha votat en contra. D'altra banda, la moció emplaça l'executiu de Pedro Sánchez a fer totes les gestions necessàries per garantir que els ajuntaments inscriuen al padró del municipi en què resideixen a tota la ciutadania.

El Parlament també reclama al govern espanyol que tanqui de manera definitiva els Centres d'Internament per a Estrangers (CIEs), amb els vots en contra de Cs, PSC-Units i PPC- i que s'incrementin els recursos de la inspecció de treball en el seguiment de les condicions laborals dels temporers -en aquest cas, per unanimitat.

El Parlament també ha manifestat la seva preocupació davant de l'auge d'actituds xenòfobes i l'augment del discurs d'incitació a l'odi a persones migrades i racialitzades; rebutja les actuacions policials d'alguns membres de cossos de seguretat i es compromet a treballar per assolir una societat lliure de discriminacions.

Durant el debat de la moció, tant des de Cs com des del PPC han criticat el paper d'ERC amb aquest text perquè consideren que tenen "un catàleg de valors mutable segons l'ocasió i segons la persona a qui es dirigeix la discriminació", en paraules de la diputada popular Esperanza García. Tots dos grups han criticat la "hispanofòbia" que creuen que exerceix el president del Govern, Quim Torra. Des de la CUP, la diputada Natàlia Sànchez ha dit que el text s'ha quedat en una moció "declarativa" i ha exigit que, més enllà dels reclams al Govern, també des de la Generalitat, des de l'Ajuntament -com ara el de Barcelona o el de Lleida, - es pot fer més, també pel que fa als manters, en el primer cas, i als temporers, en el segon.