Ángel Mielgo Raposo, de 55 anys i veí de Puig-reig ha mort aquest matí en un accident a la mina d'Iberpotash -ICL Grup- de Vilafruns, a Balsareny. La víctima treballava per a l'empresa subcontractada Montajes Rus i s'ha vist sorprès per un despreniment, segons afirma en un comunicat el sindicat CCOO d'Indústria de Catalunya. Els equips sanitaris no han pogut reanimar la víctima. També en una nota, la pròpia empresa Iberpotash ha concretat que el sinistre ha tingut lloc a la cinta transportadora de la mina, que s'ha desprès, i assegura que l'activitat al recinte -on ja hi va haver un altre accident mortal fa tres setmanes- queda aturada de forma indefinida.

"La direcció de la companyia, en primer lloc, lamenta profundament l'accident i trasllada el seu condol i solidaritat a la família, companys, amistats de la víctima i a l'empresa Montajes Rus, on treballava i es posa a la seva plena disposició. La seguretat és un valor essencial per la nostra companyia i pel Grup ICL. Per això, s'ha decidit aturar sense data la producció a la mina de Vilafruns per poder investigar les causes d'aquest accident", explica Iberpotash en el seu comunicat. L'empresa també assegura que ha decidit "nomenar un equip d'experts internacional per tal de reavaluar conjuntament amb l'equip d'Iberpotash les mesures de seguretat i acordar les accions futures a prendre en la mina de Vilafruns.

Nou accident mortal a la mina d'Iberpotash a Vilafruns

Nou accident mortal a la mina d'Iberpotash a Vilafruns

Aquest accident s'ha produït cap a dos quarts de 12 del migdia i des de llavors s'ha aturat l'activitat a la mina. La principal hipòtesi és que la cinta transportadora s'ha despenjat els treballadors l'han arreglada. En tornar-la a penjar, s'hauria tornat a despenjar i això hauria provocat un despreniment que ha causat la mort de l'operari berguedà.

A Vilafruns, mica en mica, han anat sortint el treballadors de la mina esglaonadament i els que arribaven per al torn de tarda ja no hi accedien. Fins al lloc dels fets s'hi han desplaçat els serveis sanitaris, que no han pogut fer res per salvar la vida del treballador així com també, els Mossos d'Esquadra i els serveis funeraris que poc després de les 2 del migdia han marxat del recinte. A l'entrada, la bandera onejava a mig pal.

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assegurat que és "inexplicable" l'accident, ja que "justament ha tingut lloc en una de les zones de mes seguretat de la mina". Chacón, en la comissió al Parlament i a preguntes de la CUP, ha detallat que la mina s'ha tancat de manera indefinida mentre s'investiguen les causes del sinistre. A més, ha confirmat que tant l'empresa com la Generalitat investigaran els fets a través d'auditors internacionals "perquè no és normal que hi hagi dos accidents en tant poc temps".

Dos accidents mortals en menys d'un mes

L'accident té lloc just tres setmanes després del darrer incident mortal a les mines d'ICL. Va ser a Vilafruns mateix. La víctima aleshores va ser Pau Camp, de 45 anys d'edat i fill del compositor manresà Manel Camp. De matinada, i just acabar la substitució d'un ventilador de la galeria, que s'utilitza per fer baixar la temperatura i injectar oxigen, a Camp li va caure a sobre una gran placa de roca de grans dimensions juntament amb altres roques de menors dimensions. Com en l'accident d'avui, el finat treballava per a Montajes Rus.

Per trobar l'anterior sinistre mortal de la mina de Balsareny cal retrocedir fins el 2015. Un operari de manteniment de 26 anys, veí de Navàs, Sergi Font Vilardell, va perdre la vida quan li va caure a sobre una roca que s'acabava de desprendre del sostre de la galeria.

Precisament aquest dijous al matí, el sindicat CCOO ha anunciat a través d'un comunicat que desconvocava la vaga prevista pel proper 30 de juny a la mina de Sallent per reclamar millores en la seguretat. La convocatòria, finalment es mantindrà.

"Davant d'aquest lamentable succés, els comitès d'empresa de la mina d'Iberpotash de Sallent i de Montajes Rus han decidit tornar a convocar la vaga prevista el 30 de juny sota el lema "Per la seguretat a la mina"", ha detallat CCOO en un comunicat. El sindicat "dona suport a la vaga i insta la direcció d'Iberpotash a començar de seguida la negociació per implementar les mesures de seguretat i prevenció de la mina per evitar nous accidents i garantir la seguretat de les persones que hi treballen". També afirma que estaran "atents a la investigació de l'accident per depurar possibles responsabilitats" i traslladen un "sincer condol i suport a la família, amistats i companys del treballador".