Els interns en presons catalanes paguen ara el 22% menys de mitjana pels mateixos productes que compraven a les botigues dels centres abans de l'1 de juny.

Segons va informar ahir el departament de Justícia, als economats de les presons, ara, una llauna de tonyina, per exemple, costa 0,88 euros en comptes dels 1,15 d'abans; un paquet de compreses 1,38 en lloc d'1,77 o un desodorant 1,87 i no 2,39 euros com abans. Segons Justícia, la disminució de preus ha estat possible perquè el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), empresa pública del departament, ha recuperat la gestió directa de la compra per a les botigues, servei externalitzat des del 2009.

Les botigues són petits establiments situats generalment a cada mòdul on els reclusos poden comprar articles amb una mena de targeta moneder. Segons Justícia, amb la rebaixa de preus es dona resposta a les demandes de la Sindicatura de Greuges i de la Comissió de Justícia del Parlament, que alertaven de l'increment dels preus, especialment en productes d'higiene femenina. Precisament, són aquests els que tenen un descompte més elevat: la cosmètica i els articles d'higiene per a dones, seguits de l'alimentació, begudes i conserves.

Amb el servei de botigues, el CIRE dona feina a 120 reclusos, que són els que venen els articles. Els interns han rebut prèviament una formació específica per atendre el públic, gestionar les comandes, neteja, bones pràctiques per manipular aliments i prevenció de riscos. La intenció és que, a banda de guanyar un sou i cotitzar a la Seguretat Social, es formin i aprenguin hàbits laborals perquè puguin trobar feina un cop abandonin la presó.

Els interns poden adquirir articles molt diversos però no poden disposar de diners en metàl·lic o en paper, i per comprar utilitzen una clau, una mena de targeta moneder, que es pot carregar setmanalment amb els diners que tenen al seu compte de peculi, on ingressen els diners que guanyen treballant als tallers que el CIRE té a les presons, o que els aporten els seus familiars. Cada presó estableix un límit setmanal de diners que poden gastar en el seu dia a dia a les botigues, un import que gira entorn dels cent euros.

El CIRE gestiona una xarxa de 77 punts de venda distribuïts per tots els centres penitenciaris catalans i disposa de 9 magatzems centrals, un a cada presó, on hi ha dipositats els articles que es vendran a cadascuna de les botigues que hi ha als mòduls dels centres.