Els joves ocupes que van ser desallotjats aquest dijous passat de dos immobles de Manresa passaran les nits d'aquest cap de setmana a l'Associació de Veïns del Barri antic, on ja van dormir la mateixa nit de dijous a divendres. Paral·lelament, el consistori ha anunciat que la creació, conjuntament amb la Generalitat, d'una comissió gestora per fer un seguiment individualitzat dels joves amb vulnerabilitat social de Manresa.

Després de passar la tarda davant l'ajuntament i quan ja estaven disposats a passar la nit al ras, es va arribar a l'acord perquè els joves dormissin al local de l'entitat veïnal. Una part dels joves havien estat desallotjats al matí del tercer pis del carrer del Cós 15 mentre que els altres van ser desallotjats del número 15 del carrer Hospital, en aquest cas es va desocupar tot l'edifici. En els dos casos, l'ajuntament va al·legar problemes estructurals dels immobles i en va tapiar els accessos. Segons el consistori, després dels desallotjaments, portats a terme per la via d'urgències, els joves no van manifestar que necessitessin un lloc on passar la nit encara que una estona després es van plantar a la plaça Major, enmig d'un fort dispositiu policial, per demanar un lloc on dormir acompanyats de membres de diferents col·lectius del moviment popular de Manresa. A última hora del vespre, es va arribar a l'acord, després de moments en els quals es va viure tensió a la plaça.

En un comunicat, l'ajuntament de Manresa ha explicat que aquest matí l'alcalde, Marc Aloy; la regidora d'Acció i Inclusió Social, Mariona Homs; i el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Calmet, han mantingut una reunió amb la Secretària d'Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat, Georgina Oliva. A la trobada també hi ha participat la Delegada del Govern, Alba Camps; i la delegada territorial del departament de Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Mireia Vall.

En aquesta reunió, explica l'ajuntament, s'ha decidit crear una comissió tècnica transversal, per gestionar els casos de manera individualitzada, i que ja ha fet un primera reunió, aquest mateix migdia. Formen part d'aquesta comissió tècnics municipals de Serveis Socials, Seguretat Ciutadana i Habitatge; representats de la Secretaria d'Infància, Adolescència i Joventut; de la Secretaria de Migracions de la Generalitat; i de la Fundació Althaia, com a referent en l'àmbit de la salut. A la comissió també és previst que més endavant s'hi sumin entitats del tercer sector.

L'Ajuntament de Manresa també assegura que treballa a fons per atendre de manera individualitzada cadascun dels casos, i donar resposta a una situació d'alta complexitat en què cada cas és diferent i les solucions i els recursos han de ser adaptables. Alhora, considera que és molt important el compromís i la responsabilitat dels joves, tots ells adults, que s'han de deixar ajudar.

D'altra banda, el consistori explica que aquest divendres al matí matí, tal com es va acordar amb ells, els joves han estat atesos pels Serveis Socials municipals. En concret, nou han estat atesos a l'Espai Jove i dos més, de més edat, han estat atesos al servei d'Acollida.

Per a aquest cap de setmana, l'Ajuntament ha decidit mantenir el recurs d'emergència, que avui es reforçarà amb més material i equipament per part de la Creu Roja, que també farà un acompanyament sostingut als joves, amb el suport d'Althaia, si és necessari.

A partir d'aquest moment, diu l'ajuntament, la comissió gestora de casos treballarà de manera coordinada per donar les respostes individualitzades més adequades a cada cas.