L'activista social que havia estat dirigent del PSUC i president del Centre Excursionista de la Comarca del Bages Emili Martínez, ha mort aquest dissabte als 77 anys en un accident de muntanya mentre feia escalada a la zona dels Serrats de la Creueta, al terme municipal de la Nou de Berguedà. La notícia de la seva mort ha consternat el món de l'excursionisme a Manresa i també el polític i d'entitats per la seva trajectòria política, social, sindical i personal. Martínez estava estretament vinculat a la Plataforma en Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran i era el tresorer de l'Associació de Veïns del Barri Antic. Estava casat amb la treballadora social i una de les impulsores del Consell de la Dona de Manresa, Montserrat Margarit.

Els Bombers van rebre l'avís d'un accident greu de muntanya aquest dissabte cap a 2/4 d'1 del migdia. Martínez hauria rebut l'impacte d'una pedra mentre practicava l'escalada. L'escalada i el muntanyisme eren una de les seves passions. Dels 17 anys que estava vinculat al Centre Excursionista de la Comarca del Bages.

Immediatament després de rebre l'avís efectius del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat es van traslladar en helicòpter al lloc de l'accident. Els testimonis n'havien proporcionat les coordenades. Els serveis mèdics que acompanyaven l'equip de rescat no van poder fer res més que certificar la seva mort. També van intervenir en l'operatiu bombers voluntaris de Puig-reig i una unitat de muntanya dels Mossos d'Esquadra.

Regidor a Manresa

Martínez, treballador de la banca fins que es va prejubilar, era fill del darrer alcalde republicà de Manresa, Emilià Martínez (desembre del 1938 - gener del 1939), que era membre de la CNT. Va participar en la refundació del PSUC en la més absoluta clandestinitat. Va ser regidor al primer ajuntament de la recuperada democràcia pel PSUC. Va substituir Francesc Padullés quan aquest últim va ser elegit diputat al parlament. Va ser escollit responsable polític del PSUC a Manresa per fer de mediador entre els dos sectors que van acabar enfrontats al cinquè congrés del partit i que va acabar amb la creació del Partit dels Comunistes de Catalunya i, més endavant, el naixement d'Iniciativa. Durant un temps va continuar sent un dels responsables d'Iniciativa a Manresa, però «em vaig començar a sentir fora de lloc i vaig desaparèixer discretament», segons va recordar ell mateix en una entrevista publicada a Regió7.

Vinculat des de jove al Centre Excursionista de la Comarca del Bages, el 1975 en va assumir la presidència fins al 1980. «La muntanya dona esperit de superació, que en altres àmbits és compromís», va assegurar a la mateixa entrevista, on va explicar que va ser un cop prejubilat que va recuperar la intensitat de fer muntanya. Durant el seu mandat al capdavant del CECB es van fer expedicions al Makalu i al Lhotse.

L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha expressat el seu condol a través de les xarxes socials amb una piulada a on ha destacat el compromís de Martínez amb la ciutat, el país i amb moltes entitats. «Humil, senzill, discret. Un home extraordinari sempre disposat a ajudar. Et trobarem a faltar Emili», ha deixat escrit.

El seu company en múltiples activitats polítics, socials i sindicals, l'exregidor Josep Ramon Mora, ha explicat aquest dissabte a Regió7, que era una persona «absolutament propera, un amic en tot el sentit de la paraula. Lluitadora i compromesa». També s'ha mostrat consternat per la mort de Martínez l'exdirigent sindical Josep Fuentes. «Estic entristit. Ens coneixíem pràcticament de petits. Vivíem al barri de la Sagrada Família». Posteriorment van coincidir al sindicat Comissions Obreres -Martínez va ser un dels pioners de CCOO a la banca- i també el PSUC. Fuentes el recorda «voluntariós, amb caràcter i fortes conviccions. Noble. És una pèrdua com a persona i a l'hora com a company».

Igualment d'afectada s'ha mostrat la presidenta de l'Associació de Veïns del Barri Antic, Anna Fernández. «Era una persona amb molt sentit comú que donava molta pau i que tenia un esperit juvenil. Ens ajudava molt, moltíssim, i el trobarem molt a faltar. Era un bon company. Es feia estimar i tots l'apreciàvem molt».

El passat juliol Martínez va fer la presentació del llibre «Captius de l'altitud», de l'alpinista manresà Ramon Majó. El juny va signar un article d'opinió a Regió7 en el qual reflexionava sobre els estralls de la pandèmia entre la gent gran i a les residències.