En la primera jornada del judici contra l'exregidor de Sant Joan de Vilatorrada i pallasso, Jordi Pesarrodona per l'1-O, el cap de l'operatiu de la Guàrdia Civil que va actuar a l'escola Joncadella ha assegurat que va reconèixer el bagenc per la foto del nas de pallasso i ha afirmat que va veure clarament que exercia un lideratge sobre la gent que hi havia congregada a l'escola.

El responsable de l'operatiu ha reconegut que "agents informatius", de paisà, que tenien repartits pels punts escolars el van informar que al centre escolar de Sant Joan hi havia material de votació. També que Pesarrodona era allà. Un cop a l'escola, segons ha dit davant del jutge, va reconèixer al santjoanenc que tenia vist "de les xarxes socials". Es va adreçar a ell per demanar-li "col·laboració" i assegura que el va advertir que entrarien dins. Segons el guàrdia civil, Pesarrodona actuava com a "líder carismàtic" i va fer una crida als assistents a la "resistència pacifica".

Pesarrodona, per la seva banda, ha explicat que, quan van arribar els efectius de la Guàrdia Civil, el cap de l'operatiu es va adreçar directament a ell. "Vostè, famoset, vingui cap aquí", ha dit, tot assegurant que van mantenir una conversa "correcta" en què el policia li va dir que venien a retirar les urnes. Ell, però, a diferència de l'agent, ha recalcat que, en cap cas, "els van advertir" que carregarien contra la població.

Els cops de porra "sense ànim de venjança"

El cap de l'operatiu ha assegurat que van usar la força "de forma proporcional i sense ànim de venjança" en la que ha qualificat d'actuació "de perfil baix". A preguntes de la defensa de Pesarrodona, ha explicat que van utilitzar les defenses després de rebre "empentes i puntades de peu" de la ciutadania "que s'havia posat davant, obstruint". A més, ha assegurat que si haguessin volgut entrar ho haurien pogut fer, però haurien causat "més ferits". Per això, ha dit, va decidir optar per la "prudència".