El sistema informàtic de l'Ajuntament de Guixers ha estat víctima d'un atac de hackers que van bloquejar-ne les dades i demanaven 75.000 euros pel seu rescat. Tot i això, segons explica l'alcalde, Jordi Selga, es van poder recuperar totes les dades sense haver de satisfer cap pagament. També assegura que les dades de persones tampoc van estar en risc.

Segons explica Selga, els fets es remunten al 14 de setembre. Selga explica que les administratives de l'Ajuntament, quan van posar en marxa els ordinadors es van trobar que «estranyament» no tenien correus electrònics i que quan van intentar accedir a les diferents carpetes, totes estaven encriptades.

El mateix Selga afegeix que aquesta situació va generar «molta angoixa», ja que a l'Ajuntament «fem servir molt poc paper» i «tot està informatitzat».

Finalment, però, al cap d'un dia i mig, els tècnics informàtics van poder recuperar les dades a partir de les còpies periòdiques que les administratives del consistori havien fet i es va poder recuperar la informació, sense que el consistori hagués de fer cap pagament. De fet, Selga explica que en fer l'atac, els pirates informàtics van activar una plataforma web en la qual demanaven el pagament de 75.000 euros amb una criptomoneda anomenada XMR a canvi de desencriptar els fitxers.

D'altra banda, el batlle assegura que malgrat l'atac que va patir el sistema informàtic municipal, les dades personals i confidencials que hi havia emmagatzemades tampoc s'han vist compromeses.

Pel que fa a la forma de l'atac, Selga apunta al fet que l'obertura del sistema informàtic per tal que es pogués fer teletreball durant el confinament va crear escletxes de seguretat i que els pirates informàtics podrien haver aprofitat alguna d'aquestes vulnerabilitats del sistema.

El consistori ha denunciat els fets davant dels Mossos d'Esquadra, que han obert una investigació.