El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) està aprofitant les cremes controlades que els bombers estan fent aquesta setmana al Solsonès per estudiar si contribueixen a millorar la resistència dels boscos de pinassa a plagues com la de la processionària o a les grans sequeres.

Una de les investigadores, Lena Vilà, ha explicat que l'objectiu és «estudiar l'efecte que tenen les cremes controlades sobre els boscos de pinassa» i si «aquest bosc es fa més fort».

Entendre com les diferents gestions forestals poden ajudar, d'una banda, a la resistència de les masses forestals davant d'un incendi o una plaga, com, de l'altra, a afavorir el bosc davant d'una sequera extrema. Aquest és un dels principals objectius del projecte ForRes, finançat pel ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i que ha posat en marxa el CTFC. Segons Vilà, l'estudi vol conèixer «si les cremes fan els pins més resistents davant de futures sequeres o plagues, ja que es redueix la competència amb altres arbres i el sotabosc».

En el marc de l'estudi, aquesta setmana s'estan realitzant cremes controlades en diferents finques forestals del Solsonès, que en total engloben unes 25 hectàrees.