El propietari de la finca Ferreroles Vell de Castellbell i el Vilar ha demandat l'Ajuntament del municipi al jutjat contenciós administratiu per comissar unes vaques de forma «errònia», segons han explicat les advocades Susanna Vilaseca i Cristina Bécares, que formen l'equip jurídic que representa el ramader.

Segons expliquen les advocades, a la finca hi constaven registrades dues explotacions ramaderes, una d'engreix i una d'extensiva, cadascuna amb un codi Rega -el registre al DARP- propi i una finalitat independent.

L'explotació d'engreix es va registrar el març del 2015, i l'Ajuntament va procedir a iniciar els tràmits per a la verificació de la llicència. Arran d'aquest expedient administratiu, l'Ajuntament va ordenar la suspensió de l'activitat de l'explotació d'engreix per manca de requisits administratius el 8 de juliol del 2019. Aquesta decisió, expliquen les advocades, era relativa únicament i exclusivament a l'explotació d'engreix, es va comunicar al titular i asseguren que aquest va complir el requeriment, va deixar sense efecte l'explotació i va continuar exclusivament amb l'explotació extensiva, que segons afirmen no tenia cap tipus d'incident administratiu ni requeriment.

Segons el comunicat, el dia 12 d'agost del 2020 es va procedir a l'entrada de la finca Ferreroles Vell a partir d'una autorització del jutjat contenciós administratiu de Barcelona. L'autorització, asseguren els representants legals del ramader, era per a l'entrada i retirada dels animals de l'explotació ramadera d'engreix, que llavors ja no tenia cap boví censat.

Tot i així, i «de manera errònia», diuen en el comunicat, es va procedir a la retirada d'animals de l'explotació dedicada a la ramaderia extensiva. «Aquesta actuació es va dur a terme sense notificar prèviament i sense comprovació del número d'identificació dels bovins que van agafar», asseguren. Afegeixen que en el decomís de les vaques, que es trobaven en pastures, es van perseguir els bovins i se'n va provocar la dispersió i la separació de mares i vedells. Es tractaria d'una quinzena d'animals, alguns dels quals ja s'han capturat. També neguen que els animals estiguin descuidats i que hi hagi cap procediment obert per aquest motiu.

Actualment hi ha dos procediments judicials oberts arran d'aquestes actuacions (un a instàncies de l'Ajuntament i un a instàncies del ramader), i el ramader afirma que no sap on són les vaques i vedells de l'explotació de ramaderia extensiva, «tot i no haver-hi habilitació legal per a la seva retirada i no haver-hi cap expedient obert contra aquesta».

Amb relació a la demanda, les advocades expliquen que s'han observat fets i actuacions que s'estan estudiant per tal de realitzar les accions legals que puguin ser pertinents i no descarten emprendre accions contra altres administracions més enllà del consistori de Castellbell i el Vilar.