Els dos primers bagencs dels 16 que són investigats pel tall de Tsunami Democràtic a la Jonquera es van negar a declarar, ahir, davant del jutge que instrueix la causa. Formaven part del grup de 13 persones d'arreu de Catalunya que ahir estaven citades pel titular del jutjat d'Instrucció número 4 de Figueres pel tall de l'autopista AP-7, a la Jonquera, que va tenir l'11 i 12 de novembre de l'any passat en el marc de les protestes per la sentència que condemnava els líders del procés independentista.

Tot i que es van negar a declarar, els investigats van demanar saber el motiu pel qual se'ls havia citat. El jutge els va aclarir que era per tallar l'AP-7 al quilòmetre zero a la Jonquera, impedir la lliure circulació de vehicles i provocar danys a la via.

L'advocada d'Alerta Solidària, Eva Pous, va lamentar la quantitat de recursos públics que s'estan destinant a aquest procediment i considera que si no s'ha arxivat encara és per «interès polític». «El que s'ha volgut és buscar un càstig exemplar contra les persones que es van manifestar aquell dia», va assenyalar la lletrada. Pous també qualificava aquesta causa com «un cas de construcció de necessitat política» per «criminalitzar el dret de manifestació de l'independentisme»».

A més dels dos bagencs, ahir també estaven citades onze persones més, la majoria de les quals també eren de poblacions lluny de Figueres. Alguns fins i tot s'havien llevat a les 5 de la matinada per poder arribar a temps a la capital de l'Alt Empordà.

En aquest sentit, Pous va lamentar que el jutge hagi denegat repetidament la possibilitat de fer les declaracions dels investigats a través de videoconferència o bé desplaçar-se al jutjat més proper al seu domicili, «malgrat que estem en plena segona onada de pandèmia», va recordar.

Un altre dels advocats que es va haver de desplaçar ahir fins a Figueres per aquestes declaracions és Jonathan Cortijo, que defensa dues persones del Baix Camp. L'advocat també va afirmar que estan «molt tranquils» amb relació als fets que s'investiguen i creu que aquesta causa s'acabarà arxivant.

Les declaracions per aquest cas van començar el mes de setembre passat i en total hi ha 197 investigats, dels quals 16 són del Bages. Els dos bagencs que van acudir al jutjat ahir, els primers investigats de la comarca a fer-ho, són veïns de Cardona, segons van explicar fonts de Bages pels Drets Civils.

D'altra banda, mentre els investigats eren davant del jutge, a l'exterior de l'edifici dels jutjats de Figueres es van concentrar una trentena de persones que els van mostrar el seu suport.