La Guàrdia Civil i els Agents Rurals van detenir un home a Masquefa amb 20 exemplars de tortuga en una operació contra el tràfic d'animals protegits.

Els cossos han desarticulat dos grups criminals que traficaven amb espècies protegides i s'han intervingut més de 300 exemplars d'espècies protegides de rèptil a tot l'Estat. Entre els animals hi ha tortugues valorades en prop de 30.000 euros. Els traficants feien servir mules que portaven els ous amagats a la maleta per traslladar-los a través de les fronteres dels seus països d'origen a Amèrica, Àfrica i Oceania. En total s'han detingut i investigat 21 persones arreu de l'Estat, però l'operació va començar a Catalunya, on es va detenir quatre persones en tres escorcolls a Corbera, Masquefa i Riells i Viabrea. Per distribuir els animals, els detinguts usaven documentació falsificada o documents d'animals similars procedents de cria en captivitat o tinença autoritzada.

En paral·lel als grups que es dedicaven al tràfic d'animals s'ha desarticulat una xarxa de mules que viatjaven als països d'origen i, un cop allà, exportaven les espècies usant mètodes d'ocultació. Així mateix, s'ha descobert una xarxa de veterinaris que presumptament proporcionava documentació falsa a la trama, facilitant el blanquejament dels animals obtinguts a través del tràfic il·legal.