La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia ha denunciat a la fiscalia un presumpte cas de maltractaments per part de quatre funcionaris del Centre Penitenciari Lledoners.

Els indicis apunten que dos caps de servei van autoritzar i presenciar un escorcoll integral i una immobilització "injustificada" a càrrec dels altres dos implicats el 2 d'octubre, segons ha informat la conselleria. El mateix dia, l'intern va ser traslladar al centre de Mas d'Enric i en el reconeixement mèdic perceptiu, el facultatiu va diagnosticar diverses fractures costals i traumatismes al tronc. La conselleria ha obert una investigació i ha apartat cautelarment els dos caps de servei.

Dos dels funcionaris implicats són del Departament Especial de Règim Tancat i els altres dos caps del servei. L'intern va ingressar a l'Hospital de Terrassa el 3 d'octubre, un dia més tard, per indicació dels serveis mèdics.

El Servei d'Inspecció de la Secretaria de Mesures Penals ha posat "tota la informació" a disposició de la fiscalia i ha obert una informació reservada per documentar els fets i proposar les mesures disciplinàries corresponents. De manera cautelar, i a l'espera de les conseqüències judicials, els dos caps de servei han estat suspesos de feina "per impedir que puguin interferir en la investigació".

Justícia ha informat que, al marge de les mesures judicials, la investigació del servei d'inspecció aclarirà si s'han produït aquestes faltes que serien molt greus i que podrien comportar pels quatre funcionaris sancions que van des de la suspensió de funcions per un període de fins a sis anys, al trasllat forçós o la separació definitiva del servei.

La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha recordat que cal respectar la presumpció d'innocència i ha refermat el compromís dels professionals de l'execució penal a Catalunya amb la defensa dels drets humans i la dignitat de les persones. A més, ha assegurat que actuarà amb la "màxima contundència" contra les actituds que atemptin contra el prestigi dels serveis penitenciaris de la Generalitat.