Els Mossos d'Esquadra van rescatar ahir al matí el cos de Lluís Canals Canudas, l'esquiador de 46 anys mort aquest dissabte a la serra del Cadí al caure per un precipici.

El rescat va anar a càrrec dels Mossos d'Esquadra i es va portar a terme ahir al matí després que no es pogués fer durant el cap de setmana. Fins al precipici on va caure l'esquiador s'hi van desplaçar agents de la Unitat d'Intervenció de Muntanya dels Mossos d'Esquadra i també efectius del GRAE dels Bombers de la Generalitat amb un helicòpter. Un agents dels Mossos d'Esquadra i un efectiu dels bombers van poder descendir fins al punt on hi havia el cos, i passats dos quarts d'11 en van fer l'extracció. Amb l'helicòpter va ser traslladat en helicòpter fins al parc de bombers de Berga.

Tot i que la caiguda de Canals va tenir lloc dissabte i el mateix dia a la tarda es va localitzar el seu cos, el rescat no es va poder fer fins ahir degut a les males condicions meteorològiques que al llarg del diumenge hi havia a la zona.

Dissabte, Canals va sortir a fer esquí de muntanya per la zona de la Costa Cabirolera, entre Gisclareny i Gósol, i a la tarda no havia tornat a casa.

Els Bombers de la Generalitat van ser alertats i van iniciar un dispositiu de recerca, amb dues dotacions terrestres, efectius dels GRAE (Grup d'Actuacions Especials) per terra i aire amb l'helicòpter, i també es va activar un equip del GCR (Grup Caní de Recerca) dels mateixos Bombers de la Generalitat, així com també efectius de la UIM (Unitat d'Intervenció de Muntanya) dels Mossos d'Esquadra.

Després de descartar que el seu vehicle es trobés al pàrquing del Pedraforca, es va iniciar la cerca des de l'helicòpter i també per terra, a les zones on la víctima tenia previst anar durant el dissabte. Va ser a mitja tarda quan es va localitzar el seu cotxe a la pista del Coll de Bauma i més tard membres de l'operatiu de la recerca van trobar el seu cos al fons d'un precipici.

Era una zona de difícil accés, a 2.500 metres d'altitud, i sense possibilitat d'activar l'helicòpter per la manca de llum, per la qual cosa l'evacuació no es va poder portar a terme el mateix dissabte, amb la previsió que es pogués intentar el diumenge. Però diumenge, el mal temps va impedir als Bombers arribar al lloc on va ser localitzat el cos, que estava en un indret de difícil accés i s'hi havia d'anar amb helicòpter. Al matí nevava i, al llarg del dia, hi va haver boira, de manera que es va decidir ajornar el rescat i esperar a ahir dilluns quan finalment es va poder fer l'extracció del cos.

Un amant de la muntanya

La víctima, Lluís Canals Canudas era fill d'un conegut rellotger i pintor de Berga, que també es diu Lluís Canals. Vivia amb la seva dona i eren pares d'una nena de 13 anys. Era molt aficionat a la muntanya, estava federat i tenia un compte de Twitter, Educa'm Berguedà, molt seguit i on sovint penjava fotografies i vídeos de les seves sortides.

Canals havia estudiat Farmàcia, tenia un màster de Medi Ambient i actualment estava a punt d'acabar la carrera de Psicologia a la UOC. Feia 14 anys que treballava a l'Agència Catalana de l'Aigua, a la presa de la Baells.

Abans havia estat en una farmacèutica a Badalona; posteriorment se'n va anar a viure a Andorra i va exercir cinc anys com a farmacèutic a la Seu d'Urgell. Després, va tornar a anar a viure a la seva ciutat natal, Berga, i durant un temps va treballar a la farmàcia Cosp. Els familiars destaquen la qualitat humana de Lluís Canals Canudas.