L'Audiència de Barcelona ha ordenat al jutjat d'instrucció número 2 de Manresa la reobertura parcial de la causa per l'actuació de la Guàrdia Civil durant el referèndum de l'1-O a Fonollosa per la presumpta detenció il·legal d'un veí i deixa els tres guàrdies civils acusats per aquests fets a les portes del judici.

D'aquesta manera, el tribunal ha acceptat parcialment el recurs de la representació dels lesionats per les càrregues policials a Fonollosa durant el referèndum. La representació dels ferits explica que es tracta d' un delicte greu, que inclou penes de presó i inhabilitació i que a més, la de Fonollosa va ser l'única detenció que es va portar a terme en el marc del referèndum de l'1 d'octubre a tot Catalunya.

També assenyala que amb la reobertura del cas, els agents queden a un pas del judici, ja que la instrucció del cas ja està conclosa. Ara, però, falta que es dicti la interlocutòria perquè el cas arribi a judici i les parts hi puguin presentar els seus recursos.

Els tres agents de la Guàrdia Civil van reconèixer els fets davant la magistrada del jutjat d'instrucció número 2 de Manresa. Un dels agents va explicar que va ser ell qui «individualment» va prendre la decisió de posar els grillons a un dels ciutadans concentrats i que en cap moment va informar-lo dels seus drets, fet que la defensa entén que ja és constitutiu de delicte.

Per altra banda, però, l'Audiència no ha accedit que s'investiguin les càrregues policials contra els lesionats i la seva representació avança que quan arribi el moment interposaran un recurs al Tribunal Constitucional (TC). Es tracta del pas previ perquè el cas arribi al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) on ja es troba la causa per l'actuació de l'institut armat a Castellgalí.