La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha decidit mantenir la celebració dels judicis penals de Vic a Manresa «mentre no es garanteixi un espai d'audiències adient» a la capital osonenca.

De fet, des del 30 de setembre de 2019 ja no se celebren judicis penals a la capital d'Osona per les «deficients condicions de les dependències en les que es desenvolupaven les audiències» i, ara, el CGPJ ha traslladat al Departament de Justícia el nou acord. La Sala de Govern del TSJC considera «raonable» esperar a que finalitzin les obres per concentrar tots els jutjats de la ciutat en un sol edifici per «valorar novament si es reprenen els desplaçaments dels jutges del Penal de Manresa».

El passat 26 de gener la Sala de Govern del TSJC va acordar mantenir la suspensió dels desplaçament dels tres jutjats penals de Manresa, que feien fins el setembre del 2019, per la celebració de judicis orals a la ciutat de Vic «mentre no es garanteixi un espai d'audiències adient». Ara, la Comissió Permanent del CGPJ ha resolt donar trasllat de l'acord al Departament de Justícia.

Segons informa el CGPJ, aquesta situació s'allarga des del setembre de 2019, quan el TSJC va decidir suspendre els desplaçaments a instàncies de la Junta de Jutges de lo Penal de Manresa «davant de les deficients condicions de les dependències en què es desenvolupaven les audiències».

Tot i que la Generalitat va informar el passat 30 de novembre al TSJC que s'havien dut a terme diverses actuacions per revertir la situació, entre elles l'habilitació d'una sala multiusos dotada de la infraestructura tecnològica adequada, la Junta de Jutges de Vic s'hi ha pronunciat en contra. Segons expliquen, «les sales disponibles ja són utilitzades a diari» pels jutges de Vic i la sala multiusos «només pot ser utilitzada per diligències d'instrucció i audiències prèvies».

A més, relaten a través d'un comunicat, la Junta de Jutges de Vic recorda que la seu dels jutjats de Vic «no compta amb espais adients per al trasllat de presos preventius o detinguts des del vehicle policial als calabossos, que ha de fer-se ala via pública». També critiquen que «les mesures sanitàries adoptades com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus han suposat la limitació d'assenyalaments diaris a cada sala i, fins i tot, la clausura d'alguna d'aquestes, de dimensions reduïdes i sense finestres».

Davant d'aquesta situació i tenint en compte que el proper 30 de setembre està prevista l'entrada en funcionament del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 6 de Vic i que la Generalitat ha anunciat que «en breu» s'iniciaran les obres per concentrar tots els jutjats de Vic en un sol edifici, la Sala de Govern «considera raonable esperar a que finalitzin aquests treballs abans de valorar novament si es reprenen els desplaçament a Vic dels jutges de Manresa».

Creació de places judicials a Catalunya

La Comissió Permanent també ha traslladat al Ministeri de Justícia i a la Generalitat un altre acord de la Sala de Govern del TSJC en què reclama a les administracions central i autonòmica que «remoguin els obstacles» que van determinar que aquest territori hagi quedat exclòs de la creació i constitució de noves unitats judicials el 2020. Segons informen, les noves unitats són necessàries per a poder "adequar la plantilla judicial a les necessitats derivades de la crisi social i econòmica provocada per la pandèmia del coronavirus, com a mínim, en la mateix proporció prevista per a altres comunitats autònomes».

Segons expliquen al comunicat la Generalitat «ha sol·licitat en nombroses ocasions» al Ministeri de Justícia que «deixi sense efecte o ajorni l'entrada en funcionament dels òrgans judicials creats en el seu àmbit territorial, al·legant imperatius en la contractació administrativa i la impossibilitat d'executar les actuacions necessàries que permetin garantir la seva posada en marxa». De fet, recorden que els òrgans judicials creats el 2017 no es van posar en marxa fins a finals del 2019 i, en algun cas, fins al 2020, com és el cas del Jutjat de Primera Instància número 7 de Girona. També manifesten que, a dia d'avui, encara no s'han implementant dos dels jutjats creats el 2019: el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 8 d'Arenys de Mar i el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 6 de Vic.

El CGPJ, a més, considera prioritària la creació a Catalunya de nous jutjats de mercantil a Barcelona (2), i Girona (1) i de jutjats del social a Tarragona (1) i Reus (1).