La Fiscalia Superior de Catalunya ha desistit de recórrer davant el Tribunal Suprem la sentència que va condemnar per abusos sexuals a cinc homes que l'any 2016 van violar per torns a una menor de 14 anys a la fàbrica Vinyes de Manresa, tot i que en el judici els acusava de agressió sexual.

Segons han informat fonts jurídiques a Efe, el ministeri públic ha demanat aquest dimarts l'ingrés a la presó preventiva dels tres únics condemnats que no estan fugits de la justícia. La defensa ha presentat recurs davant el Tribunal Suprem per demanar-ne l'absolució. En canvi, la fiscalia i l'acusació particular han decidit no presentar recurs i conformar-se amb el delicte d'abús sexual.

L'Audiència de Barcelona va imposar a l'octubre de 2019 penes d'entre 10 a 12 anys de presó a cinc dels processats per la violació múltiple de Manresa, dos dels quals estan a la recerca i captura des que es va dictar la sentència, fet que no va impedir que el tribunal deixés en llibertat provisional als altres tres a l'espera que les condemnes fossin fermes.

La Fiscalia i l'acusació particular van recórrer la sentència davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè es condemnés per agressió sexual, i no només abusos, als cinc processats per la violació, que va tenir lloc el 2016 a la Fàbrica Vinyes. Per la seva banda, les defenses van recórrer demanant l'aboslució.

El passat mes de febrer, el TSJC va confirmar les condemnes per un delicte d'abusos als cinc condemnats a l'entendre que no està provada la "intimidació ambiental" que permetria elevar-lo a agressió sexual.

Malgrat que la sentència comptava amb el vot particular d'un magistrat partidari de condemnar per agressió sexual, la Fiscalia del TSJC ha desistit de presentar recurs de cassació davant el Suprem, que en el seu dia sí que va elevar les penes als condemnats per la violació múltiple dels Sanfermines, a l'apreciar la intimidació ambiental sobre la víctima.

A la vista celebrada aquest dimarts a la secció 22a de l'Audiència de Barcelona, la fiscal ha demanat l'ingrés a la presó dels tres processats no fugits, adduint la gravetat de les penes imposades i les escasses possibilitats que el Suprem revoqui les condemnes, donat que en cassació no pot entrar a valorar les proves exposades al llarg del judici.

Les defenses dels processats s'han oposat a aquesta mesura, amb l'argument que han complert amb les compareixences periòdiques al jutjat que els va imposar l'Audiència de Barcelona i disposen de suficient arrelament personal i familiar -un d'ells acaba de tenir un fill - perquè pugui descartar risc de fuga.

Els cinc processats es trobaven ja en llibertat provisional quan van ser jutjats per l'Audiència de Barcelona i, un cop condemnats per abusos sexuals, se'ls va citar a una vista en què la Fiscalia va demanar el seu ingrés a la presó.

A aquesta vista, celebrada mes i mig després, van acudir ja només tres dels cinc condemnats -Walter Diego C., Maikel Pascual T. i Bryan Andrés MC-, mentre que dos -Yordanis de Jesús CL i Daniel David RL- no van arribar a comparèixer davant del tribunal, que va dictar una ordre de recerca i captura contra ells que no ha donat resultat encara.