L'Audiència de Barcelona va iniciar ahir al matí el judici a l'expresident de la Cooperativa d'Agricultors de Calaf i Comarca (Coopac), Josep Puigpelat, per un delicte d'apropiació indeguda i per al qual la fiscalia li demana cinc anys de presó. Puigpelat hauria transferit «sense justificació» 353.600 euros de la societat Grup Cervesa Calamanda a Coopac. Diferents testimonis van acusar-lo de falta de transparència qua nli reclamaven informació sobre l'estat dels comptes de l'empresa.

El judici va començar amb l'expulsió de la cooperativa com a acusació particular, ja que el tribunal va acceptar els arguments de la defensa, que en demanava la seva retirada perquè l'empresa va fer fallida el 2011.

En la sessió d'ahir van declarar set testimonis que eren socis de la cooperativa o de l'empresa Grup Cervesa Calamanda o d'ambdues. En seus interrogatoris, l'objectiu de la defensa de Puigpelat passava per acreditar que hi havia una relació entre les dues societats i que, malgrat que segons l'acusació no tenien una relació estatutària, abans de la constitució de l'empresa Cervesa Calamanda el 2009, a les instal·lacions de la cooperativa s'hi havia portat a terme activitats relacionades amb la futura empresa i que havien estat pagades amb fons de la cooperativa. Les acusacions en canvi volen demostrar que no hi havia cap vincle entre les dues societats que justifiqués aquests traspassos.

Un dels testimonis, nebot de l'acusat, va declarar, que ja abans de la constitució de l'empresa cervesera, que segons fiscalia mai va arribar a tenir activitat, que entre el 2006 i el 2009 -any en què es va constituir la societat Grup Cervesa Calamanda-, els impulsors de la fabricació de cervesa «cada divendres ens reuníem i generàvem receptes de cervesa» i que generaven despeses que «pagava Coopac» i també va afegir que dos treballadors de la cooperativa dedicaven hores al projecte cerveser.

També va corroborar aquest extrem el primer testimoni que va declarar en el judici i que era un treballador de la cooperativa i que es va agafar el projecte de fer cervesa artesana «amb molta il·lusió» fins al punt que va aportar capital al projecte i va ser administrador, juntament amb Puigpelat, de Cervesa Calamanda. Va explicar que tot i fer tasques per Calamanda, la seva nòmina sempre la va pagar la cooperativa. A més, va afegir que la cooperativa va avançar el capital que alguns dels socis s'havien compromès a aportar a Calamanda. També va explicar que els diners per constituir la societat, els van ingressar a un compte titularitat de Coopac. Va detallar que la cooperativa li va avançar part dels diners de les seves participacions i va admetre que s'«havien d'haver regularitzat», però que després va «passar el que va passar», en relació a la desaparició, durant uns dies de Puigpelat.

Un altre testimoni que va estar treballant en el projecte de la cervesa va assegurar sentir-se «traït» per Puigpelat. Va explicar que al veure que a un col·laborador expert en maltatge no se li pagava, al demanar explicacions a Puigpelat, aquest li va dir que els diners estaven en un fons per treure'n un rendiment del 3%. Després, quan Puigpelat va desaparèixer van descobrir que els comptes «estaven a 0». Ell va dir que no sabia on havien anat a parar els diners,

Versió contradictòria

Un altre testimoni, però, va donar una versió totalment contrària. Concretament, va ser el qui era secretari del consell rector de Coopac quan l'acusat n'era president. El testimoni va afirmar que la cooperativa no va tenir cap relació comercial amb el grup cerveser i que eren dues empreses «independents». De fet, va assegurar que el consell rector i els socis «no volien que s'ajuntessin» perquè eren negocis diferents. També va negar que hi hagués treballadors de Coopac que fessin feines per la cervesera i que hi hagués cap deute reconegut de Calamanda a la cooperativa. Un altre dels declarants també va assegurar que «la junta demanàvem molta informació que se'ns negava».

El judici continua avui

El judici seguirà avui al matí amb la declaració de l'acusat i amb la presentació de les conclusions finals de les acusacions i de la defensa. El fiscal acusa Puigpelat d'un delicte continuat d'apropiació indeguda pel qual li demana cinc anys de presó, una multa de 6.600 euros i una responsabilitat civil de 353.600 euros.