El Barcelona Drone Center de Moià ha acollit avui la presentació del projecte pilot Oryx, que consisteix en el desenvolupament i testatge d’un innovador dron d’ala fixa amb capacitat per actuar com a node de comunicacions crítiques per als cossos de seguretat i emergències de la Generalitat de Catalunya.

La presentació, que ha inclòs una demostració del vol i de les funcionalitats del dron Oryx en una actuació d’emergència simulada, ha estat presidida pels consellers de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, i d’Interior, Miquel Sàmper, respectivament.

Desenvolupat per l’empresa catalana CATUAV, l’Oryx és un nou dron comercial d’ala fixa de llarg abast, que disposa de més de 24 hores d’autonomia i capacitat per transportar fins a 7,5Kg de càrrega útil. Pot cobrir àrees més extenses, volar a més altura i té una autonomia molt més gran que els drons multirotor utilitzats fins ara pels cossos d’emergències i seguretat de la Generalitat, molt més lleugers, amb una autonomia de vol d’una hora i una capacitat de càrrega de menys de 500g.

Aquestes característiques i prestacions equiparen les funcionalitats d’aquest dron a les d’altres mitjans aeris com ara helicòpters o avionetes, però amb els avantatges d’una aeronau no tripulada: menys risc humà, menys cost d’adquisició i operacional, menys emissions de CO2, una autonomia molt superior i més hores de servei, ja que pot volar amb condicions de lluminositat molt mes baixes.

Tot això, juntament amb la nova normativa europea entrada en vigor aquest any 2021 que autoritza operar amb drons a grans distàncies del punt de control (més enllà de la línia de visió), fan de l’Oryx una solució tecnològica idònia per complementar els serveis que ofereixen actualment els mitjans aeris de la Generalitat, especialment en aquelles missions on no calguin vols tripulats.

De moment, però, segons ha precisat Sàmper, no hi ha fixada cap data perquè aquests aparells estiguin disponibles per als serveis d’emergències.

Segona fase

A més, el projecte Oryx preveu, en una segona fase que s’està treballant amb la Fundació i2CAT, la incorporació al dron d’una Intel·ligència Artificial embarcada i comunicacions 5G. La IA permetria al dron identificar persones i vehicles en les imatges obtingudes, mentre que les comunicacions 5G li permetrien enviar imatges de més qualitat i resolució en temps real.

El dron ha estat batejat per CATUAV amb el nom d’Oryx per la similitud de les seves prestacions (molta autonomia, capacitat de recórrer llargues distàncies, i resistència i molt bon rendiment en condicions adverses) amb les d’aquest antílop africà, que té una gran resistència a les temperatures extremes i la falta d’aigua i és capaç de mantenir-se al galop durant molts quilòmetres de manera sostinguda.