El titular del jutjat de primera instància 2 de Sabadell ha ordenat, de nou, la reobertura del cas Jubany. El jutge ha deixat sense efecte l’arxiu de la causa i en una resolució ordena a la policia judicial, en aquest cas el Cos Nacional de Policia, l’anàlisi complet del disc dur de l’ordinador d’Helena Jubany, a la recerca de noves proves per determinar l’autoria del crim.

El jutjat de primera instància número 2 de Sabadell ja va ordenar la reobertura del cas l’estiu passat però el febrer, l’Audiència de Barcelona en va ordenar, de nou el seu arxiu. Ara, el jutge considera que hi pot haver noves proves i n’ordena, de nou, la reobertura. Al disc dur de l'ordinador de la víctima hi hauria converses amb una tercera persona els mesos anteriors al crim. Segons la fiscalia, el seu contingut podria "dirigir la investigació" cap al presumpte responsable de la mort de Jubany.

En aquestes converses, Jubany explica que una persona l'està assetjant. Hi ha un noi, diu, que la "persegueix" per tot arreu i que "sap coses" sobre la seva intimitat. La pròpia Jubany també explica que sospita que aquesta persona podria estar darrere els anònims que va rebre abans del crim, amb aliments enverinats.

Sobre la identitat de l'assetjador, Jubany només revela al seu interlocutor una dada: "Un dels clients de la biblioteca m'ha dit que és professor d'enginyeria, o alguna cosa així". Tot i això, aquesta persona no ha estat mai identificada. Les converses són del mes de setembre de 2001, tres mesos abans que la jove fos llançada des del terrat d'un bloc de pisos. Es tracta de l'immoble on vivia la manresana Montse Careta, que era parella de Santi Laiglesia.

Segons el jutge de Sabadell que porta el cas, no hi ha "cap dubte" que el contingut del disc dur és un nou element de prova que no es va tenir en compte durant la instrucció inicial. A més, considera que la prova és "rellevant" i que no va ser analitzada a fons ni per l'acusació ni per la policia.

La informació del disc dur, entén el jutge, podria "posar llum" als dies i setmanes previs al crim. "No es pot descartar que en alguna conversa es fes referència a les persones o llocs als quals l'Helena hagués anat el matí de la seva desaparició", recita l'auto de reobertura del cas de la bibliotecària.

Donat que la persona que hauria assetjat Jubany les setmanes prèvies al crim no ha estat encara identificada, el jutge evita tornar a investigar, almenys de moment, qui va ser el principal sospitós de la investigació fins al moment, Santi Laiglesia. Serà l'anàlisi del disc dur el que determini la possible 'nova' vinculació de l'home amb l'assassinat de la noia.

L’assassinat d’Helena Jubany

La jove bibliotecària mataronina, resident a Sabadell quan la van matar, va ser assassinada el 2 de desembre de l'any 2001, després de dos dies desapareguda. El seu cos va ser llençat des d'un terrat, completament nu i ple de cremades, però el cas es va tancar en fals l'any 2005 en no poder-se assenyalar cap culpable.

La investigació del moment es va centrar en tres persones, la manresana Montse Careta i la seva parella Santiago Laiglesia, així com Ana Echaguivel. Les dues dones van ser acusades formalment, però Careta es va acabar suïcidant a la presó abans de ser jutjada, mentre que els càrrecs sobre Echaguivel es van acabar retirant.

Santi Laiglesa, que tot i ser detingut, mai va estar imputat per aquests fets, era el principal objectiu de la família de la víctima, que el passat mes de juliol va aconseguir que es reobrís el cas en aportar noves proves que apuntarien a la seva implicació directa en el crim d'Helena Jubany.