El jutjat de primera instància número 2 de Sabadell ha ordenat, de nou, la reobertura del cas de l’assassinat d’Helena Jubany, que va tenir lloc ara fa gairebé dues dècades. En la resolució en la qual es dicta la reobertura del cas, el jutge ordena a la Policia Nacional, que com a policia judicial analitzi a fons el disc dur de l’ordinador de la bibliotecària.

El cas es va arxivar el 2005 i, entre els primers investigats hi va haver la manresana Montse Careta, que es va acabar traient la vida a la presó, la seva parella Santi Laiglesia i Ana Echaguivel. Tot i que el cas va quedar arxivat el 2005, es va reobrir l’any passat però l’Audiència de Barcelona el va tornar a tancar a principis del mes de març. La família de la manresana sempre ha demanat la reobertura del cas, ja que sempre n’han defensat la sinnocència i volen netejar la seva imatge.

Després de l’arxiu de fa pocs mesos, ara el jutge justifica la nova reobertura del cas en considerar que hi ha una nova prova. Es tracta del disc dur de l’ordinador de la bibliotecària mataronina i en el qual hi hauria converses amb una tercera persona uns mesos abans que tingués lloc el crim. Segons la fiscalia, el contingut del disc dur podria «dirigir la investigació» cap al presumpte responsable de la mort de Jubany.

En aquestes converses, Jubany explica que hi ha una persona que l’està assetjant. Hi ha un noi, assegura, que la «persegueix» per tot arreu i que «sap coses» sobre la seva intimitat. La mateixa Jubany també explica que sospita que aquesta persona podria estar darrere els anònims que va rebre abans del crim, amb aliments enverinats.

Sobre la identitat de l’assetjador, Helena Jubany només revela al seu interlocutor una dada: «Un dels clients de la biblioteca m’ha dit que és professor d’enginyeria, o alguna cosa així».

Les converses que hi ha a l’ordinador de la jove són del mes de setembre del 2001, tres mesos abans que la noia fos llançada des del terrat d’un bloc de pisos, completament nua i amb el cos ple de cremades.

Segons consta en la resolució dictada pel jutge de Sabadell que porta el cas, no hi ha «cap dubte» que el contingut del disc dur que s’ha d’analitzar és un nou element de prova que no es va tenir en compte durant la instrucció inicial.

A més a més, l’instructor considera que la prova és «rellevant» i que no va ser analitzada a fons ni per l’acusació ni per la policia.

La informació del disc dur, entén el jutge, podria «posar llum» als dies i setmanes previs al crim. «No es pot descartar que en alguna conversa es fes referència a les persones o llocs als quals l’Helena hagués anat el matí de la seva desaparició», diu l’auto de reobertura.

Atès que la persona que hauria assetjat Jubany les setmanes prèvies al crim no ha estat encara identificada, el jutge evita tornar a investigar, almenys de moment, qui va ser el principal sospitós de la investigació fins al moment, Santi Laiglesia. Serà l’anàlisi del disc dur el que determini la possible nova vinculació de l’home amb l’assassinat de la noia.