Una cinquantena de veïns del carrer de l’Arquitecte Gaudí i volants de Santpedor mantenien el pols ahir al vespre contra tres okupes del bloc número 4 organitzant per segon dia consecutiu una protesta fent sonar xiulets. De nou, agents dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local s’hi van haver de desplaçar per evitar que la tensió augmentés i la situació se n’anés de les mans. 

En el moment de més crispació uns veïns que havien sortit a protestar van picar la persiana del pis ocupat, situat en uns baixos, i un dels okupes va obrir la finestra exhibint una flama produïda per un objecte no identificat. Tot i que un veí assegurava tenir una cremada, ningú va haver de ser atès. En aquest moment ja hi havia agents de la policia, però immediatament després va fer acte de presència una furgoneta dels antiavalots, que va aparcar just davant de l’habitatge per evitar que més veïns s’hi apropessin. Cap a dos quarts de 9 del vespre va marxar la furgoneta i semblava que l’ambient es tranquil·litzava.

Prèviament, els veïns i els okupes es van escridassar quan aquests eren al carrer i es disposaven a entrar a l’immoble. L’entitat bancària propietària dels pisos ja ha presentat una denúncia, però els veïns no volen esperar que el procés judicial culmini i exigeixen, amb la protesta, que marxin immediatament. 

El que ha fet acabar la paciència dels veïns són els aldarulls gairebé diaris que, asseguren, tenen lloc al carrer de matinada per culpa dels okupes, i és que molts diuen que a les 3 de la matinada no es pot dormir pel soroll i les baralles que tenen lloc al pis. Una versió expressada pels mateixos okupes a Regió7, que només reconeixen haver provocat sorolls tard, fins a molestar els veïns, dues vegades perquè havien convidat uns coneguts.

A part dels tres okupes, al bloc viu una parella amb fills que està tipa dels sorolls. «L’Ajuntament ens ha dit que poca cosa hi pot fer i que cal seguir el procés legal», explicava ahir Ernest Juste, llogater des de fa nous anys. El dia anterior, quan van començar les protestes, la seva dona va rebre un cop d’una okupa a l’escala i va haver d’anar Urgències. Per la seva banda, l’okupa reconeix haver-li pegat perquè, segons la seva versió, intentava entrar al pis. 

Dos dels nois que s’han fet seu un pis dels baixos des de fa tres setmanes són parella, i el tercer okupa viu en un altre habitatge de la mateixa planta, però no es coneixen entre ells. Pel que fa a la parella, primer hi va entrar el noi, un veí de Santpedor que es diu Santi i té 17 anys, que va decidir marxar de la casa seva per tensions familiars i l’opció que va veure més factible va ser entrar en un habitatge buit. Dies després hi va anar a viure la noia, Kamillay, de 18 anys i del Moianès.  

No sembla que hi hagi una solució a curt termini. Els okupes diuen que no estan disposats a marxar i els veïns exigeixen que se’n vagin. Els primers dies, als llogaters del mateix immoble no els va semblar malament que hi entrés un jove a okupar el pis, però asseguren que tot va canviar amb els aldarulls i el dia que es van quedar sense subministrament d’aigua per culpa d’haver manipulat una canonada.