El Servei Meteorològic de Catalunya ha decretat el grau màxim de perill, el 6, per l’onada de calor, i preveu que se superin els 43 graus en algunes zones. Els valors poden ser extrems a l’interior, especialment a la Catalunya Central, valls del Prepirineu, punts del prelitoral i Ponent. A banda, la temperatura mínima també serà persistentment alta, amb valors que en alguns punts no baixaran dels 25 o 26 graus. La previsió és que demà la massa d’aire càlid causant de l’episodi de calor es comenci a retirar. Els models a mitjà termini indiquen que a partir de dilluns la calor es normalitzarà progressivament.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, el precedent més clar d’una onada de calor comparable és la de finals de juny del 2019, que va afectar Catalunya entre els dies 25 i 30. En aquell cas la calor va ser molt homogènia a l’interior i prelitoral nord, mentre que al litoral no va ser tan extraordinària. Com a valors més elevats, es van enregistrar 43,6 graus a Artés el dia 28 i 43,8 graus a Alcarràs el dia 29 de juny del 2019.

Més municipis amb restriccions

El Govern ha decidit ampliar en 53 municipis més el nivell 3 del Pla Alfa, que fins ara estava actiu a 280 poblacions de Catalunya. Concretament, el 35% dels municipis catalans (un total de 333) estaran en alerta màxima. Després de quatre dies d’un dels episodis amb més risc d’incendi forestal des de l’any 2003, la previsió indica que al llarg del dia d’avui s’incrementaran encara més les temperatures que, combinades amb l’entrada de vent, augmentaran les zones amb un perill molt alt o extrem d’incendi forestal.

Els Agents Rurals han tancat els accessos al Paratge Natural de l’Albera i del massís del Montgrí, i s’afegeixen als cinc espais naturals protegits des de dimecres. Es tracta del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, la Serra del Montsec, els espais naturals protegits de la Baronia de Rialb, el de la serra de Montsant i el del Montmell-Marmellar.