Una operació conjunta dels Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional, amb la col·laboració d’Europol i les policies d’Alemanya i Albània contra una xarxa albanesa dedicada al tràfic de drogues han culminat amb la detenció de 107 persones en una operació contra una xarxa criminal albanesa dedicada al tràfic internacional de marihuana. També s’ha intervingut una tona de marihuana processada i 25.000 plantes.

Aquest grup criminal comptava tenia una plantació de marihuana a Sant Fruitós de Bages, en la qual es van intervenir un total de 1.582 plantes, segons han detallat fonts dels Mossos d’Esquadra. També a Sant Fruitós, en el marc de l’operació contra aquest grup es van realitzar dues detencions el passat 13 de juliol. Una altra de les entrades i escorcolls es va fer a Olesa de Montserrat.

Aquestes són dues de les 51 entrades i escorcolls que es van fer en el marc d’aquesta operació i que es van realitzar a diferents municipis de les demarcacions a Tarragona, Barcelona, Girona i Castelló. Segons la policia es tracta de l’operació policial més destacada contra aquesta especialitat delictiva d’aquest any. 19 dels detinguts, entre els quals hi ha els líders de l’organització, han ingressat a presó. A diferència d’altres operacions similars, a través de la col·laboració policial s’ha desarticulat també el ‘hub’ de brokers que compraven la droga des d’Alemanya.

Més d’un any d’investigació

Després de més d’un any d’investigació entre els dies 13 i 15 de juliol en 42 entrades i escorcolls es van detenir 78 persones com a presumptes autors dels delictes de pertinença a organització criminal, tràfic de drogues i defraudació de fluid elèctric. Abans ja s’havien fet altres detencions i escorcolls fins arribar als 107 arrestats i 51 escorcolls.

La investigació, tutelada pel jutjat d’instrucció 3 de Reus, es va iniciar el juliol de 2020 quan es va descobrir una plantació de marihuana en una nau a la zona de Reus. Es va descobrir que una complexa xarxa de facilitadors donava cobertura a una organització d’origen albanès. La xarxa estava formada per treballadors del sector immobiliari i elèctric que cobraven per ajudar l’organització a establir-se i els dotaven de la logística i la infraestructura necessàries per al cultiu de marihuana. Després la droga es distribuïa per diversos països d’Europa, entre els quals Alemanya, on el seu valor es multiplicava per cinc.

Els líders de l’organització, de nacionalitat espanyola, tenien fixada la seva residència a l’àrea de Tarragona. Mantenien un contacte estret amb altres organitzacions dedicades al cultiu i tràfic de marihuana, integrades per persones majoritàriament albaneses, establertes a les àrees de Tarragona i Barcelona. A Catalunya es va detectar més de 30 plantacions.

Intercepten droga a Berlín

A finals de l’any 2020 a Berlín es va neutralitzar un dels enviaments de droga. L’organització pretenia camuflar 140 quilos de cabdells de marihuana envasats al buit en un carregament de festucs a través d’una empresa britànica. Es van detenir tres albanesos i es van intervenir 100 quilos de marihuana, 700 grams de cocaïna i més de 2.000 euros en efectiu. Després d’aquesta actuació es van aconseguir identificar els caps de l’organització, concretament un clan familiar albanès amb residència a Alemanya i Espanya. Al maig es va interrompre un nou enviament a Alemanya on l’organització comptava amb la participació d’un camioner de nacionalitat eslovaca que va ocultar 100 quilos de cabdells de marihuana envasats al buit entre la seva càrrega legal.

Un frau de 6 milions d’euros

Per al manteniment de les plantacions havien realitzat connexions il·legals per defraudar electricitat. Endesa ha col·laborat amb l’operació fent 22 desconnexions. El consum generat per les plantacions ha provocat un frau d’1,6 milions d’euros si es fa el càlcul segons la legislació, que indica que s’ha de calcular només la despesa de 6 hores per dia. El cost real és d’uns sis milions d’euros, segons el cap de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d’Esquadra, Ramon Chacón.

«Exportem maria,importem crim organitzat»

«Exportem marihauana, importem crim organitzat», va dir el cap de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d’Esquadra, Ramon Chacón. Va detallar que el crim organitzat que s’instal·la a l’Estat arriba de diversos països europeus. «Això és efecte de la marihuana», va lamentar Chacón, que va advertir que «es podria crear un clúster de crim organitzat a Espanya». Són grup «molt violents i es roben la marihuana entre ells». Per aquest motiu, Chacón va explicar que per defensar-se estan comprant armes. «Fins ara era molt complicat però s’ha generat una demanda», va dir Chacón.