L'Audiència Nacional jutja des d'aquest dilluns els amos de Petromiralles, Josep Maria i Pere Torrens, i a una altra vintena de persones pel presumpte frau de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) en gasolineres de Catalunya entre 2011 i 2013, valorat en una mica més de 147 milions d'euros.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional demana per a tots dos 18 anys de presó per tres suposats delictes contra la Hisenda Pública, falsedat en document mercantil, maquinació del preu de les coses i blanqueig de capitals.

A aquesta petició de condemna se li sumarien altres 18 mesos de presó en el cas de José María Torrens, que en el seu moment també va ser alcalde de Santa Maria de Miralles (Anoia), per un delicte de tinença il·lícita d'armes.

Les investigacions van començar el 2012, quan la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va iniciar una recerca sobre la possible existència d'una organització criminal que estaria cometent un important frau fiscal a través d'empreses pantalla.

En concret, consistiria en la "falta de liquidació dels impostos que l'activitat de distribució de productes petrolífers genera, falsificant per a això les seves declaracions tributàries".

La Fiscalia situa al capdavant de la trama als germans Torrens, ajudats per una sèrie de persones, entre elles Antonio Rodríguez Estepa i Eloy Vila Morós, qui gestionava les societats i mantenia relacions amb les empreses i persones implicades.

José María i Pedro Torrens haurien estat els principals beneficiaris "d'un entramat empresarial creat expressament per aconseguir l'obtenció de productes petrolífers a un preu sensiblement inferior al de mercat".

Aquest preu "súper reduït" s'hauria aconseguit "fent responsables de la liquidació del pagament dels impostos que el comerç d'aquestes mercaderies genera a unes empreses instrumentals (Fast Petrol, Serveis Petrolífers Avançats i Scout Energy), al front dels quals "es col·loquen testaferros" que no abonaven l'IVA.

Es tracta d'una estratègia "plenament conscient, dissenyada i duta a terme pels responsables de Petromiralles"; és més, José María "és qui finança l'establiment de les noves empreses que es van creant".

Per fer-se amb els guanys il·lícits, l'organització s'hauria servit de retirades de diners en efectiu realitzades pels testaferros amb una periodicitat de "2 o 3 vegades per setmana", desviant aquests fons a comptes a Hong Kong i Andorra.

147,1 milions defraudats

A tenor de la documentació que obra en el sumari, l'import del frau ascendiria a 147,1 milions d'euros.

L'inici d'aquesta activitat, continua el Ministeri Públic, hauria tingut lloc a Catalunya, amb la societat Fast Petrol, i va ser apadrinada pel Grup Petromiralles.

L'apropiació de les quotes d'IVA va possibilitar als responsables de la trama "oferir els productes de Fast Petrol a un preu inferior al dels seus competidors, amb el que aconseguien incrementar les seves xifres de vendes".

Després d'analitzar la destinació que van tenir les quantitats defraudades, els investigadors conclouen que, "sembla que Petromiralles no ha estat destinatari (excepte una petita quantitat) de moviments d'efectiu".

És més, "la part del benefici que li tocava (...) és la diferència de vendre car i comprar barat el mateix producte", que "es pot arribar a quantificar en 25 milions en el total dels tres anys".

D'antuvi, el tribunal ha assenyalat onze sessions de vista oral.

El maig de 2019, l'Audiència Nacional ja va condemnar a José María Torrens a 18 mesos de presó per defraudar a Hisenda 5,7 milions d'euros en IVA entre 2009 i 2010 a través de la societat Hercobús, creada d'esquena al seu germà per multiplicar els seus guanys personals.